Born in Syria. Regi/foto: Hernán Zin

Drømmen om Europa

Dokumentaren Born in Syria lar oss bli kjent med sju syriske barn og deres ulike veier til og gjennom Europa.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 16.02.2017

 

Det skulle i grunnen bare mangle at en rekke dokumentarfilmer i det siste har tatt for seg både krigen i Syria og strømmen av flyktninger fra denne og andre konflikter. Som undertegnede tidligere har skrevet om her i Ny Tid, viet fjorårets utgave av den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Thessaloniki et eget program til filmer om den brennende aktuelle flyktningsituasjonen. Og ikke minst har italienske Gianfranco Rosi fått mye og velfortjent oppmerksomhet – inkludert Gullbjørnen i Berlin og sist også en Oscar-nominasjon – for sin stillferdige og samtidig kraftfulle film Havet brenner, som også fikk kinodistribusjon her i Norge. Denne dokumentaren skildrer det lille og til dels søvnige lokalsamfunnet på øya Lampedusa, som er første stopp i Europa for mange av menneskene som har tatt den farefulle ferden over Middelhavet, men går i liten grad inn på flyktningenes individuelle historier.

Barnas historier. Det gjør derimot den dansk- og spanskproduserte dokumentarfilmen Born in Syria, som vises på menneskerettighetsfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs i Oslo denne måneden. Av de anslåtte 11 millioner menneskene som har flyktet fra Syria siden borgerkrigen brøt ut i 2011, skal omtrent halvparten angivelig være barn. Den argentinske filmskaperen Hernán Zin har har fulgt sju av disse mindreårige flyktningene gjennom ett år, i en film som dermed har noen åpenbare likheter med This is Exile: Diaries of Child Refugees (som ble omtalt her i avisen i forbindelse med at den ble vist under fjorårets Arabiske Filmdager i Oslo). Denne dokumentaren portretterte nemlig også syriske barn på flukt, som var filmet over like lang tid.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer