Drømmefabrikken og virkeligheten

Once Upon a Time... in Hollywood
Regissør: Quentin Tarantino
(USA 2019)


FILM OM FILM: Quentin Tarantinos nye film er en storslått og fengende hyllest til Hollywood, mot et ikke like eskapistisk bakteppe av hippietid, Vietnamkrig og Manson-familiens ugjerninger.

Ingen enkeltstående filmskaper satt sitt preg på nittitallet i like stor grad som Quentin Tarantino. Han spillefilmdebuterte som manusforfatter og regissør i 1992 med den uavhengig produserte Reservoir Dogs, som fikk mye oppmerksomhet på Sundance Film Festival. To år senere vant han Gullpalmen i Cannes for den Miramax-finansierte Pulp Fiction. Det er vanskelig å se for seg at nittitallsklassikerne Boogie Nights, Trainspotting eller Fight Club hadde blitt laget uten disse to filmene.

Rundt samme tid kom True Romance og Natural Born Killers, regissert av henholdsvis Tony Scott og Oliver Stone, begge med manus av Tarantino. Også disse to ble umiddelbare kultsuksesser. Selv om de nok hadde vært betydelig annerledes om han hadde regissert dem selv, bidro de til å befeste Tarantinos posisjon som en forfriskende, ny fortellerstemme innen amerikansk film, med en nært sagt uovertruffen «kulhet». En filmforteller som verken var redd for å sjokkere med vold og språkbruk (særlig skapte omfattende bruk av n-ordet reaksjoner) eller å underholde – gjerne med de samme ingrediensene. Og fortrinnsvis til tonene av undervurderte syttitallslåter.
Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.
- Advertisement -
- Advertisement -
alekshuser@gmail.com
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte