Bestill høstutgaven her

Drapsrobotene må stanses før det er for sent!

AUTONOME VÅPEN: Vi trenger en ny avtale for å stanse utviklingen av autonome våpensystemer før forsvarssektoren gjør disse våpnene til virkelighet, skriver tidligere fredsprisvinner Mary Wareham.

Noen ganger må diplomatiet kjøre seg fast for at framskritt skal bli mulig. Det var nettopp dette som skjedde i november 2018 da en rekke stater ble enige om å videreføre de multilaterale samtalene om dødelige autonome våpensystemer i 2019, dog uten noen klare målsettinger for å forhandle fram en avtale.

Lammende konsensuskrav

Tanken på at våpensystemer vil kunne utvelge og angripe mål uten menneskelig innblanding, får bekymringene til å tårne seg opp. De alvorlige konsekvensene av slike våpensystemer er blitt for mange til at vi kan overse dem og berører både etiske og moralske problemer så vel som spørsmål forbundet med teknikk, operasjon og spredning.

Tanken på at våpensystemer vil kunne utvelge og angripe mål uten menneskelig innblanding, får bekymringene til å tårne seg opp.

Tidligere har statene som har undertegnet FNs våpenkonvensjon, lagt skylden på sivilsamfunnet for ikke å ha grepet tak i de uakseptable skadene klasebombene førte med seg, eller de store humanitære skadene som forårsakes av antipersonellminer. Likevel var det ikke koalisjonen av ikke-statlige organisasjoner som hadde skylden for statens manglende handlekraft. Skylden ligger heller hos flertallets tyranni og en beslutningsform basert på et lammende konsensuskrav – en metode for overenskomst som også har paralysert andre fora for nedrustningsavtaler.

Våpeninvesteringer skaper frykt

I november lyktes Russland i å torpedere ambisjonen til et flertall av stater som prøvde å forhandle fram en ny protokoll i FNs våpenkonvensjon for å sikre en meningsfull menneskelig kontroll over våpensystemer og deres voldsutøvelse. Men det kunne like godt ha vært Kina, Israel, Sør-Korea eller USA: Disse nasjonene investerer betydelig i våpen med et stadig lavere nivå av menneskelig kontroll i sine kritiske funksjoner og skaper dermed frykt for en omfattende spredning av slike våpen i nye våpenkappløp.

Vi har sett denne filmen før. Hvis FNs våpenkonvensjon ikke når fram, betyr dette at stater som er bekymret for helautomatiserte våpen, antakelig vil måtte søke andre midler for å skape en ny internasjonal avtale. Kanskje via en diplomatisk prosess ledet av likesinnede stater utenfor FNs beskyttelse. FNs generalforsamling er en annen mulighet, siden de allerede har lagt fram avtalen om forbud mot atomvåpen etter at atomvåpenmaktene mislyktes i sine forsetter om nedrustning.

Autonome våpen må forbys

Internasjonale humanitære nedrustningsavtaler har lyktes i å minske og hindre menneskelig lidelse, selv uten signaturer fra de ledende statsmaktene. Tar man fatt på en slik prosess, vil det kunne føre fram, men det krever politisk mot og dristig lederskap understøttet av ressurser og partnerskap med FN-organer, Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og NGO-ene. FN står klare etter at generalsekretær António Guterres omtalte autonome våpensystemer som «politisk uakseptable og moralsk avskyelige» og anmodet medlemsstatene om å forby dem.

Folk flest forholder seg stadig mer avvisende til dødelige autonome våpen. En fersk undersøkelse i 26 land viser at 61 prosent av de spurte var imot slike våpen, og det er en økning fra 56 prosent for 2 år siden.

Etter hvert som den diplomatiske kursen stakes ut, trapper Kampanjen for å stanse drapsroboter (Campaign to Stop Killer Robots) opp sin offensiv i alle verdens hovedsteder for å oppmuntre de respektive myndighetene til å lede innsatsen for å forby slike roboter.

Vi har en moralsk plikt til å handle. Vi må ta denne utfordringen i felleskap. Krev forhandlinger om en ny avtale for å stanse drapsroboter før forsvarssektorens investeringer i kunstig intelligens og beslektede teknologier gjør disse våpnene til virkelighet.

wareham@hrw.org
Wareham jobber som direktør i våpenavdelingen i Human Rights Watch. I 1997 mottok hun Nobels fredspris sammen med Jody Williams, som ledet den internasjonale kampanjen mot landminer. I dag leder Wareham den internasjonale kampanjen for å forby drapsroboter.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte