Mary Wareham

Drapsrobotene må stanses før det er for sent!

AUTONOME VÅPEN: Vi trenger en ny avtale for å stanse utviklingen av autonome våpensystemer før forsvarssektoren gjør disse våpnene til virkelighet, skriver tidligere fredsprisvinner Mary Wareham.

Wareham jobber som direktør i våpenavdelingen i Human Rights Watch. I 1997 mottok hun Nobels fredspris sammen med Jody Williams, som ledet den internasjonale kampanjen mot landminer. I dag leder Wareham den internasjonale kampanjen for å forby drapsroboter.
Email: wareham@hrw.org
Publisert: 01.04.2019

Noen ganger må diplomatiet kjøre seg fast for at framskritt skal bli mulig. Det var nettopp dette som skjedde i november 2018 da en rekke stater ble enige om å videreføre de multilaterale samtalene om dødelige autonome våpensystemer i 2019, dog uten noen klare målsettinger for å forhandle fram en avtale.

Lammende konsensuskrav

Tanken på at våpensystemer vil kunne utvelge og angripe mål uten menneskelig innblanding, får bekymringene til å tårne seg opp. De alvorlige konsekvensene av slike våpensystemer er blitt for mange til at vi kan overse dem og berører både etiske og moralske problemer så vel som spørsmål forbundet med teknikk, operasjon og spredning.

Tanken på at våpensystemer vil kunne utvelge og angripe mål uten menneskelig innblanding, får bekymringene til å tårne seg opp.

Tidligere har statene som har undertegnet FNs våpenkonvensjon, lagt skylden på sivilsamfunnet for ikke å ha grepet tak i de uakseptable skadene klasebombene førte med seg, eller de store humanitære skadene som forårsakes av antipersonellminer. Likevel var det ikke koalisjonen av ikke-statlige organisasjoner som hadde skylden for statens manglende handlekraft. Skylden ligger heller hos flertallets tyranni og en beslutningsform basert på et lammende konsensuskrav – en metode for overenskomst som også har paralysert andre fora for nedrustningsavtaler.

Våpeninvesteringer skaper frykt

I november lyktes Russland i å torpedere ambisjonen til et flertall av stater som prøvde å forhandle fram en ny protokoll i FNs våpenkonvensjon for å sikre en meningsfull menneskelig kontroll over våpensystemer og deres voldsutøvelse. Men det kunne like godt ha vært Kina, Israel, Sør-Korea eller USA: Disse nasjonene investerer betydelig i våpen med et stadig lavere nivå av menneskelig kontroll i sine kritiske funksjoner og skaper dermed frykt for en omfattende spredning av slike våpen i nye våpenkappløp.

Vi har sett denne filmen før. Hvis FNs …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.