Kommentar: Drapene fortsetter

Nok en menneskerettighetsaktivist og venn av min avis er drept i Russland. Det er verre enn under Sovjet-tiden.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Send inn dine reaksjoner til: debatt@nytid.no

Uten grenser-spaltister: Parvin Ardalan (Iran), Nawal El-Saadawi (Egypt), Irshad Manji (Canada), Elena Milashina (Russland), Katiuska Natera (Venezuela), Orzala Nemat (Afghanistan), Marta Roque (Cuba), Blessing Musariri (Zimbabwe) og Tsering Woeser (Tibet).

MOSKVA, RUSSLAND. På årets første ti måneder, fram til november, er hele seks journalister og opposisjonelle blitt drept i Russland. Dessverre er ikke dette bare en forferdelig statistikk: Det er en trend.
Nylig utbrøt Russlands kjente menneskerettighetsaktivist og leder av Moscow Helsinki Group, Ljudmilla Alekseeva, med forferdelse:

«I Sovjet-tiden satte makten de utilfredse i fengsel. I dag dreper de dem bare».

I de senere årene har det i Russland faktisk blitt oppmuntret til å angripe og drepe kritikerne av den eksisterende makten. Vanligvis er disse drapene begått på oppdrag. Og gjerningsmennene forblir ustraffet.

Som regel utføres henrettelsene på kontrakt. I Russland regnes statistikk på kontraktdrap som uviktig. Og selv om man evner å ta drapsmennene, slipper de alltid unna strafferettslig ansvar. Kanskje fordi kundene av slike lovbrudd tilhører russisk politikk. Og antall drap øker.

Se bare her:
19. januar i år, ved Kristu Frelserens Kapell i sentrum av Moskva, ble advokaten Stanislav Markelov (34) og journalist i Novaja Gazeta, Anastasia Baburova (25), skutt ned og drept på åpen gate. Nesten umiddelbart kom den offisielle versjonen: Dobbeltmord, et verk av russiske fascister, som også var fiender av Stanislav og Anastasia, ble det hevdet.

6. november ble det kjent at de to medlemmene som var arrestert fra den fascistisk gruppen, Eugene Khasis og Nikita Tikhonov, hadde tilstått drapet. Men eksperter på Russlands nynazisme uttrykker frykt for at denne saken kan være en avtale med etterforskerne.

Tikhonov, som allerede var etterlyst mistenkt for et mord, kunne ta over ansvaret for Markelov og Baburova. Men den virkelige morderen og kunden, for det er absolutt et bestilt drap, det er ingen tvil om det, er fortsatt på frifot.

– Kadyrov involvert

Det foreligger en annen versjon, nemlig den «tsjetsjenske»: Advokat Markelov skapte nemlig spenning i Russland, gjennom straffesaken mot den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Kadyrov er Vladimir Putin-alliert og regnet som den mest innflytelsesrike politikeren i Russland utenfor Kreml.

Kunden til advokat Markelov, tsjetsjenske Magomed-Salakh Masajev, beskrev offentlig hvordan Kadyrov holdt ham i et hemmelig fengsel i hjemlandet, i den tsjetsjenske landsbyen Tsenteroj, som kontrolleres av Kadyrov-klanen. Kort tid etter, i fjor sommer, ble Masaev kidnappet. Kroppen hans er ennå ikke funnet.

Nå i september reiste en etterforsker av drapet på Markelov og Baburova til Tsjetsjenia for å undersøke en annen straffesak – drapet på Natalja Estemirova (44).
Hun ble kidnappet i Tsjetsjenia og drept 15. juli i år, etter å ha kritisert Kadyrov. Estemirova, som jeg skrev om i min forrige spalte i Ny Tid, var en nær venn av både Markelov og Anna Politkovskaja (1958-2006), journalisten fra Novaja Gazeta som ble myrdet 7. oktober 2006.

Sammen har de hjulpet slektninger av tsjetsjenere som har blitt kidnappet og drept av føderale soldater under krigen i Tsjetsjenia.

For ikke så lenge siden sa lederen av Russlands Etterforskningskomité at drapet på Estemirova var oppklart. Siden da har det vært noen arrestasjoner, og det er ikke overraskende. Men drapet på Estemirova er et verk av tsjetsjenske politimenn, eller som de også kalles: «Kadyrovene».

Det er all grunn til å tro at drapet på Estemirova er forbundet med interessene til president Kadyrov, som anså henne som sin personlige fiende. Å ha mot i dagens totalitære Tsjetsjenia, er en forbrytelse mot myndighetene. Trolig vil skjebnen til straffesaken om drapet på Natalja Estemirova bli den samme som i tilfellet drapet på Anna Politkovskaja, der de tiltalte ble frikjent for ett år siden.

To brødre drept

Etterforskerne vil neppe tørre å avhøre president Kadyrov, samt ordføreren i Grozny, nestlederen i statsdumaen Adam Delimkhanov og andre folk fra følget til presidenten i Tsjetsjenia. Disse menneskene hadde et motiv for drapene på Politkovskaja og Estemirova.

Problemet er at disse personene er «The Untouchables», «de urørbare», i dagens Russland. I dag er det mange som lurer på hvem som egentlig styrer landet, president Dmitrij Medvedev eller statsminister Putin? Og er det en reell sjanse for at Medvedev vil gjennomføre sin politikk, snarere enn å sørge for at Putin kommer tilbake som president i 2012?

Medvedevs reaksjon på drapet på Estemirova, gir et uttømmende svar på disse spørsmålene. Umiddelbart etter drapet på Estemirova gikk Medvedev ut og forsvarte Ramzan Kadyrov. Russlands president hevdet at denne ugjerningen ble begått av fiender av Kadyrov som søkte å diskreditere ledelsen i Tsjetsjenia og Russland. Men hvis man ser på drapsstatistikken, ikke bare for de siste ti månedene, men også for de siste tre årene, så ser man at mer enn et dusin av de drepte var personlig fiende av den tsjetsjenske presidenten.

Enten hadde de åpent anklaget Kadyrov for å begå alvorlig kriminalitet, eller så var de hans rival på det politiske feltet.

Se på skjebnen til de to tsjetsjenske brødrene Ruslan og Sulim Yamadayev, som ble helter i Russland da de i 1999 gikk over til russisk side i krigen. Yamadayevene tjente lenge Putin ved å implementere politikken hans for å «gjenopprette ro og orden» i utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

Tsjetsjenske krigsherrer som gikk over til den andre siden, ble i praksis innvilget en lisens til å drepe, uten rettssak. Så tsjetsjenere begynte å drepe tsjetsjenere. Ramzan Kadyrovs enestående grusomhet fikk varm støtte fra Kreml. Men da Kadyrov ble forstyrret av Yamadaevbrødrene, nølte ikke Moskva lenge:

Ruslan Yamadaev (46), ble skutt i bilen sin i Moskva 24. oktober 2008. Han var på vei fra et besøk hos Medvedev. Litt senere ble broren Sulim Yamadaev (35) avskjediget fra hæren i Russland. Dette medførte at også han ble stående uten beskyttelse i Moskva.
I et forsøk på å komme seg unna Kadyrov, dro Sulim til Dubai. Men 30. mars i år ble han drept. Politiet i Dubai anklaget broren til Kadyrov, nestlederen i statsdumaen, Adam Delimkhanov. Drapet på broren Ruslan er ennå ikke etterforsket.

Skutt i Lada

Praksisen med ustraffede drap brukes aktivt i Tsjetsjenia. 9. august i år ble de sivile aktivistene og ekteparet Alik Dzhabrailov og Zarema Sadulaeva (36), som arbeidet for UNICEF og en humanitær organisasjon, hentet av maskerte menn i lokalene til sin egen organisasjon. Dagen etter ble de funnet drept. De var blitt myrdet, puttet i bagasjerommet på sin bil og etterlatt i en forstad til Grosny. Zarema var gravid.

Ramzan Kadyrov har gjentatte ganger uttalt offentlig at det er effektivt å bekjempe tsjetsjenske terrorister i det skjulte. Men resultatet er det motsatte: De blir åpen uro i hele Nord-Kaukasus. Og den statlige volden løser ikke dette problemet.
Kun én leder i Nord-Kaukasus, Yunus-Bek Yevkurov, lederen for Russlands republikk Ingusjetia, snakker åpent om dette problemet. I kampen om de unge som flykter inn i skogen og slutter seg til væpnet jihad, har Yevkurov gjort en innsats for å forbedre lovene: Han har lovet dem som kommer hjem en ærlig og rettferdig rettergang.

En av Yekurovs støttespillere var den ingusjetiske menneskerettighetsaktivisten Maksharip Aushev, en venn av Novaja Gazeta. 25. oktober ble også han drept. Ukjente gjerningsmenn avfyrte 60 skudd mot ham da han kjørte i sin Lada på en hovedvei i den russiske republikken Kabardino-Balkaria i Nord-Kaukasus.

Drapene i Russland fortsetter. ■

Oversatt fra russisk av Anita V. Mathisen.

Elena Milashina har siden 1996 vært journalist i Novaja Gazeta og er tidligere kollega med den avdøde Anna Politkovskaja. Avisa er en av de få gjenværende uavhengige publikasjoner i Russland. Milashina ble tildelt Humar Rights Watch’s Alison Des Forges Award for Extraordinary Activism i oktober 2009. Hun skriver eksklusivt for Ny Tid.

Les spaltene på engelsk eller originalspråket: www.nytid.no/en

Uten grenser-spalten drives til ære for den regimekritiske, russiske journalisten Anna Politkovskaja (1958-2006). Hun skrev for Ny Tid, som eneste avis utenfor Russland, fra 10. februar 2006 til hun ble drept utenfor sitt hjem i Moskva 7. oktober 2006.

Fra 30.10.09 har nettavisa ABCnyheter begynt å publisere Ny Tids «Uten grenser»-spaltister, les mer her .

Støtt våre spaltister, bli abonnent på Ny Tid i dag.

---
DEL