Et drap som stikker dypt

Death by a Thousand Cuts. Regi: Juan Mejita Botero og Jake Kheel 

Med utgangspunkt i drapet på en skogvokter skisserer denne dokumentaren de dype motsetningene mellom to naboland – som igjen kan ses som et miniatyrbilde på flere av verdens konflikter. 

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Death by a Thousand Cuts.

Juan Mejita Botero og Jake Kheel 

 

Selv om Den dominikanske republikk og Haiti deler den samme øya, er det store forskjeller mellom de to nasjonene. Ikke minst har Den dominikanske republikk relativt sett en god del bedre økonomi, med et brutto nasjonalprodukt som angivelig er ti ganger høyere enn Haitis – som på sin side er Amerikas fattigste land.

Dokumentarfilmen Death by a Thousand Cuts, som vises på dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs i Oslo denne måneden, tar utgangspunkt i et drap knyttet til den illegale kullproduksjonen i grenseområdet mellom de to landene. På Haiti har bruken av trekull, som stadig er en utbredt og ettertraktet energikilde, forårsaket en massiv avskoging. Dette har ført til at mange desperate haitiere utvinner kull av skogområdene på den dominikanske siden av grensen, noe dominikanske myndigheter har problemer med å kontrollere. Ei heller kan de straffeforfølge lov- og grenseovertrederne når disse er tilbake i hjemlandet sitt. Og dermed fortsetter en svært lite bærekraftig utnytting av øyas naturressurser, med fare for at skogdøden sprer seg videre til Den dominikanske republikk – til tross for at landet i motsetning til Haiti har ført en aktiv politikk for å verne om sine naturområder.

Det dreier seg om økonomi og naturresurser, og hvordan både fattigdom og fravær av en mer overordnet kontroll stadig resulterer i svært alvorlige miljøødeleggelser.

Fordommer og hat. Den avdøde i filmens drapssak var en dominikansk «park ranger», som hadde som oppgave å stanse denne typen ulovlig aktivitet. I 2012 ble Melaneo, som han ble kalt, funnet død i skogen nær grensen til Haiti, drept med flere knivstikk. Hovedmistenkte var en haitisk statsborger ved navn Pablo Tipal, som Melaneo kan ha tatt i å bedrive illegal kullproduksjon på dominikansk territorium. Tipal er imidlertid stadig på frifot, og haitierne i området han kommer fra, synes generelt lite villige til å gi informasjon om hvor han muligens befinner seg.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.