Donald Trumps norske løpegutter i Afghanistan


Hvorfor er debatten rundt Norges krigsdeltakelse og våpenhandel nesten fraværende? 

Bolivias president Evo Morales har formulert denne bannbullen mot krigen: «Det finnes ingen verre aggresjon mot moder jord og barna hennes enn krigen. Krig ødelegger liv. Ingen kan unngå krigen eller rømme fra den. De som slåss, lider like mye som alle de som blir igjen uten mat. Det biologiske mangfoldet lider. Miljøet blir aldri det samme igjen etter en krig. Krig er den verste ødeleggeren av liv og naturressurser.»

USA er Norges nærmeste allierte. USA er også verdens største krigsmakt, og bruker nesten 5000 milliarder kroner på våpen og forsvar årlig. Det er mer enn de sju neste landene på listen samlet bruker på forsvar, inkludert Russland. Nå har president Donald Trump sagt at han vil be Kongressen om 400 milliarder ekstra kroner til forsvaret neste år. Økningen er mer enn 80 prosent av hele forsvarsbudsjettet til Russland. I NATO maner Jens Stoltenberg til opprustning.

Trump sier samtidig at han vil modernisere USAs atomvåpen. Det er skremmende at et slikt menneske kan sitte med fingeren på atomknappen. USA har 7000 atomvåpen. 1730 av disse er klare til utskyting. Et eneste slikt våpen kan utrydde en by på få sekunder. Norge har tragisk nok sagt nei til å forhandle om forbud mot atomvåpen.

Våpenglade Norge. Verden trenger ikke krigsfundamentalistiske regjeringsledere som sammen med haltende trommeslagere oppfordrer til krig og hat. Verden trenger folkerett, menneskerettigheter og humanistiske fanebærere.

Siden terrorkrigen startet i 2001, har USA gjennomført 94 000 luftangrep. Flesteparten av disse mot Afghanistan, Ira …

- Advertisement -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish