Saken mellom Ljudmila Rogova og UNE var oppe i Oslo tingrett i august. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Dømt til flukt i eget land

Ljudmila Rogova flyktet til Norge fra Russland etter å ha blitt utsatt for grov hatkriminalitet på bakgrunn av sin seksuelle legning. Norske myndigheter og Oslo Tingrett henviser henne til internflukt i Russland.

I juni 2014 fortalte Ny Tid om ekteparet Kristina Kristeleva og Ljudmila Rogova fra Russland. Paret søkte asyl i Norge på bakgrunn av vold og forfølgelse som en følge av sin seksuelle legning. I mai 2014 fikk paret endelig avslag på sin asylsøknad fra Utlendingsnemda (UNE). Den 18. og 19. august i år var saken oppe for Oslo tingrett. «Tiden fra avslaget og frem til nå har vært helt forferdelig,» sier Rogova til Ny Tid. «Det har skjedd mye, og det aller meste som har skjedd, har vært negativt. Jeg sendte ut 300 forespørsler til ulike advokater for å se om dette var en sak som noen ønsket å ta gratis. Til slutt lykkes jeg i å finne en.»
Samme dag som rettssaken mellom henne og norske myndigheter startet i Oslo tingrett, ble russiske Irina Fet angrepet utenfor sitt hjem i Moskva, også hun på bakgrunn av seksuell orientering. «De angrep meg bakfra. Jeg hørte bare at de ropte homo,» skrev Fet på sin Facebookprofil etter angrepet. I en undersøkelse foretatt av instituttet Levada i Russland i mai, svarte 37 prosent at homofili var en sykdom som må behandles. Videre mente 18 prosent at homofili bør straffes. Undersøkelsen ble besvart av 800 personer. I juni ble et titalls personer pågrepet av russisk politi etter at de prøvde å arrangere homoparaden Moskva Pride.
«Jeg anser det som umulig å returnere til Russland, også som internflyktning. Hele forsvaret i rettssaken er bygget opp rundt at det ikke er mulig å returnere,» forteller Rogova.

Pavel Tsjikov. Foto: Den norske Helsingforskomité.
Pavel Tsjikov. Foto: Den norske Helsingforskomité.
Mina Schouen. Foto: Den norske Helsingforskomité.
Mina Schouen. Foto: Den norske Helsingforskomité.

Avslag. Ljudmila Rogova kom til Norge sammen med kjæresten Kristina Kristeleva i 2010. Paret flyktet fra Russland etter å ha blitt utsatt for gjentatte tilfeller av grov vold og drapsforsøk – både utført av sivile og av russisk politi. De fikk plass på et asylmottak i Mo i Rana, og har siden giftet seg. Fra Norge skal de også ha vært aktive i kampen for lhbt-rettigheter i Russland. Men etter at det endelige avslaget fra UNE kom i mai i fjor, har situasjonen utviklet seg svært dramatisk for ekteparet. «Kristina har blitt svært psykisk syk, og forsøkte å ta sitt eget liv. Vi henvendte oss til mottakslederen for å få psykisk helsehjelp, og han sa at han kunne henvende seg til UDI. Dette viste seg å være ensbetydende med nei,» forteller Rogova. «Jeg slet mye selv også, og måtte til slutt godta at Kristina ville reise til foreldrene sine i Russland. I mars fikk hun støtte fra IOM og dro tilbake til Russland. Hun hadde det veldig vanskelig, og jeg tror det var nødvendig for henne å reise hjem til foreldrene sine. Men jeg tror ikke at hun på det daværende tidspunkt var klar over hvilke konsekvenser det ville få for henne å returnere til Russland.»
Etter at Kristina Kristeleva kom til Russland, ble all kontakt ble brutt mellom paret. Etter å ha snakket med noen venner i Russland fikk Rogova vite at Kristeleva var innlagt på sykehus med brukket rygg.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer