Dømt til flukt i eget land


Ljudmila Rogova flyktet til Norge fra Russland etter å ha blitt utsatt for grov hatkriminalitet på bakgrunn av sin seksuelle legning. Norske myndigheter og Oslo Tingrett henviser henne til internflukt i Russland.

I juni 2014 fortalte Ny Tid om ekteparet Kristina Kristeleva og Ljudmila Rogova fra Russland. Paret søkte asyl i Norge på bakgrunn av vold og forfølgelse som en følge av sin seksuelle legning. I mai 2014 fikk paret endelig avslag på sin asylsøknad fra Utlendingsnemda (UNE). Den 18. og 19. august i år var saken oppe for Oslo tingrett. «Tiden fra avslaget og frem til nå har vært helt forferdelig,» sier Rogova til Ny Tid. «Det har skjedd mye, og det aller meste som har skjedd, har vært negativt. Jeg sendte ut 300 forespørsler til ulike advokater for å se om dette var en sak som noen ønsket å ta gratis. Til slutt lykkes jeg i å finne en.»
Samme dag som rettssaken mellom henne og norske myndigheter startet i Oslo tingrett, ble russiske Irina Fet angrepet utenfor sitt hjem i Moskva, også hun på bakgrunn av seksuell orientering. «De angrep meg bakfra. Jeg hørte bare at de ropte homo,» skrev Fet på sin Facebookprofil etter angrepet. I en undersøkelse foretatt av instituttet Levada i Russland i mai, svarte 37 prosent at homofili var en sykdom som må behandles. Videre mente 18 prosent at homofili bør straffes. Undersøkelsen ble besvart av 800 personer. I juni ble et titalls personer pågrepet av russisk politi etter at de prøvde å arrangere homoparaden Moskva Pride.
«Jeg anser det som umulig å returnere til Russland, også som internflyktning. Hele forsvaret i rettssaken er bygget opp rundt at det ikke er mulig å returnere,» forteller Rogova.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Carima Tirillsdottir Heinesen
Tidligere journalist i NY TID.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte