Dommen etter Gøteborg

Tirsdag denne uken ble norsk-italienske Lugino Longo dømt til to og et halvt års fengsel og ti års utvisning fra Sverige etter å ha deltatt i demonstrasjoner under EU-toppmøtet i Gøteborg i juni. Longo har hele tiden erklært seg uskyldig. Neste uke faller dommen mot en 25 år gammel svenske som har tilstått å ha […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Tirsdag denne uken ble norsk-italienske Lugino Longo dømt til to og et halvt års fengsel og ti års utvisning fra Sverige etter å ha deltatt i demonstrasjoner under EU-toppmøtet i Gøteborg i juni. Longo har hele tiden erklært seg uskyldig. Neste uke faller dommen mot en 25 år gammel svenske som har tilstått å ha kastet stein. Aktor har lagt ned påstand om 7 års fengsel, blant annet fordi de tror svensken kan være en av lederne. Det nekter han for. Flere demonstranter står for tur i ukene fremover.

Vi har ikke særlig sans mennesker som går med hetter og kaster stein, selv om vi deler kritikken og fortvilelsen som ligger til grunn. Politiet stilte opp i Gøteborg mannskerke og bevæpnet på grunn av tidligere erfaringer med demonstranter andre steder i verden. I et slikt perspektiv er det heller ikke rart at noen av de mest ivrige demonstrantene forbereder seg i tilfelle konfrontasjoner. Da kan det vært kjekt å skjule sin identitet bak en maske. Dommen i Sverige vil trolig bidra til at flere velger å maskere seg i møtet med politiet. To og et halvt års fengsel for å kaste stein på bevæpnet politi som skyter med skarpt, hører ingensteds hjemme, og vi støtter de norske initiativene som er startet for å skaffe penger til å anke Longos dom.

Det er stor grunn til å følge nøye med på hva som skjer Gøteborgs rettssaler i ukene fremover. Verdens ledere vil åpenbart skape presedens og skremme demonstranter fra lignende aksjonsformer senere. Straffene de truer med virker mer enn desperate og minner mest av alt om en reaksjonsform trumfet gjennom av statsledere i villrede. Det er forståelig. Når flere hundre tusen demonstranter marsjerer og protesterer i gatene mot tidens brutale kapitalisme, som i Genova, er det et tydelig tegn politikerne burde ta på alvor. Situasjonene som nå dukker opp hver gang det arrangeres toppmøter, krever mest av alt selvransakelse fra arrangørenes side, ikke urimelige straffer og våpen rettet mot enkeltpersoner. Uteblir selvkritikken, vil protestene og volden bare øke i omfang.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here