Bestill sommerutgaven her

Dommedagsprofetene blir flere

En stadig lengre rekke av fremstående amerikanske økonomer og investorer spår en kommende kollaps i verdensøkonomien. 

Samfunnsøkonomen Alan Greenspan uttalte nylig til amerikanske medier: «We’re running to a state of disaster.» Uttalelsen er oppsiktsvekkende fordi det var Greenspan som startet all pengetrykkingen da han var formann for sentralstyret i den amerikanske sentralbanken på begynnelsen av 2000-tallet, og senere lot det eksplodere. «Vi har et verdensomspennende problem med mangel på produktivitetsvekst – det gjelder ikke bare USA, det gjelder så godt som hele verden,» sa Greenspan. Dette er med andre ord en innrømmelse av de sjeldne som burde gi gjenklang hos finansfolk, politikere og sentralbanker. (Fox TV, 1. juni 2016, http://www.zerohedge.com/news/2016-05-31/alan-greenspan-were-running-state-disaster)

Warren Buffet, en av verdens mest kjente investorer, advarer mot negative renter og sier til amerikanske CNBC at han «må vurdere å ta pengene sine ut av banken». 

George Soros, en av verdens mest fremgangsrike og formuende investorer, er i ferd med å reallokere deler av sin formue. Til tv-selskapet Bloomberg uttaler Soros: «Mesteparten av pengene bankene bruker, er nødvendig for å holde misligholdte lån og tapsbringende virksomheter i live.»

Jim Rogers, tidligere partner av George Soros og grunnlegger av Quantum Fund, som er et av de mest fremgangsrike investeringsselskapene i USA, uttaler til amerikanske tv-kanaler: «Det blir en kollaps av bibelske proporsjoner. Jeg ser for meg 68 000 milliarder dollar som forsvinner over natten. Det er galskap å tro at pengetrykking kan redde oss. Polikerne kan heller ikke redde oss, de er snarere en del av problemet.»

I USA har pengetrykking, kvantitative lettelser og et nullrenteregime medført at statsgjelden har fordoblet seg siden 2007. Investorlegenden Doug Casey mener strategien til den amerikanske sentralbanken er en katastrofe. I forordet til boken Casey Research›s Handbook for Surviving the Coming Financial Crisis skriver han: «Uansvarlige tiltak har produsert mengder av feilinvesteringer som ender med avvikling. Dette vil føre til en økonomisk katastrofe som på mange måter er mye verre enn den store depresjonen som begynte i 1929. Papirpenger vil bli tilintetgjort, slik de har blitt flere ganger opp gjennom historien.»

En annen fremstående økonom og investor, Stanley Druckenmiller, uttalte følgende på Sohn-konferansen for investorer i tidligere i år: «Den amerikanske sentralbanken er fullstendig fortapt … Negative renter er den verste strategien noensinne. Gjeld er og blir elefanten i rommet.»

Verdens kanskje mest kjente obligasjonsinvestor Bill Gross mener at tiden da sentralbankene dominerte økonomien snart er over. Nyhetsbyrået Bloomberg News rapporterer at Gross mener at «oppgjørets time kommer når sentralbankene ikke lenger klarer å støtte opp under boblene, og investorene forlater markedet».

Paul Craig Roberts, tidligere redaktør av Wall Street Journal, mener det politiske og økonomiske systemet i USA og Europa er fullstendig korrupt. «Jeg vet ikke når, men vi er veldig nær en total kollaps av hele det økonomiske systemet,» sa han i et intervju publisert på nettportalen King World News.

Tidligere presidentkandidat Ron Paul skriver på sin egen blogg: «Enkel matematikk viser at bankene og finansinstitusjonene kommer til å kollapse. Spørsmålet er hvor lenge sentralbankene og politikerne kan manipulere markedet.»

David Stockman, økonom, tidligere økonomisk rådgiver for president Reagan og regelmessig deltaker i nyhetsmedier som Bloomberg, CNN og CNBC, oppsummerer det slik i nettmagasinet Mises Wire: «Gjengen av tullinger i Eccles-bygget (den amerikanske sentralbanken, journ.anm.) er så livredde for et børskrakk at de har skapt en Wall Street-dommedagsmaskin.»

Hans Eirik Olav
Olav har lang fartstid fra finansverden bak seg.

Du vil kanskje også like