Dokumentariske sår

Xenos (2013) og A Man Returned (2015) Regi: Mahdi Fleifel

Xenos (2013) og A Man Returned (2015)
Regissør: Mahdi Fleifel
()


Palestinsk-danske Mahdi Fleifels filmer trykker inn flyktningens smerte og fortvilelse.

Den palestinsk-danske Mahdi Fleifels flyktningdokumentarer Xenos (2013) og A Man Returned (2015) er som sår – en slags oppgitt og nødlidende aktualitetspoesi som ønsker å blande blod med sitt publikum. Det blir for trygt, rent og vagt å kalle dette «dokumentariske portretter». Filmene er mer stikkende og skrapende enn fremstillende: De roter i virkelige sår og lar disse sårene virkelig kjennes gjennom sitt mer knuste og ødelagte enn klare og presentable uttrykk.

Desorientering. Dette gjelder særlig Xenos, en fragmentarisk «reisedagbok» som tar form av et hjerte som brenner – like mye av apati som av livsomfavnelse. I denne 13 minutter lange filmen følger vi palestineren Abu Eyad og andre som har reist fra flyktningleiren Ain El-Helweh i Libanon, og foreløpig endt opp i Hellas. Filmen viser deres liv i Athen der de vandrer gatelangs eller sitter i en kjellerleilighet – et provisorisk hjem – eller snakker med venner som fortsatt er i Palestina. «Kanskje jeg kan komme og besøke deg i Hellas?» spør én, før Abu kontant svarer: «Hvorfor dét, min venn?» For å komme seg gjennom dagene og nettene tar Abu heroin og prostituerer seg i parken.

De visuelle og auditive opptakene er som regel asynkrone – vi ser bilder som ikke direkte hører til samtalene. Filmens bevegelse fra bilde til bilde (ofte av Abu og vennene som går rundt og kjederøyker i bygatene, som virker monotone, trange og endeløse) og fra samtale til samtale (som synes å gå i sirkler), føles dessuten springende og delvis usammenhengende. Xenos s …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

endreeid@gmail.com
Underviser filmvitenskap på NTNU Epost endreeid@gmail.com

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte