Dokumentarfilmskaperen som hadde lært leksa si

Avslørende dokumentar om Kadyrovs Tsjetsjenia, eller propagandafilm til fordel for Putins Russland? Vår anmelder mener det siste.


The Family. A film about Ramzan Kadyrov
Regi: Mikhail Khodorkovskij

Dokumentarfilmen The Family. A film about Ramzan Kadyrov om den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov ble lansert i mai 2015 på flere språk – inkludert en engelsk versjon. Alle versjonene er tilgjengelige på YouTube. Filmen er produsert av Mikhail Khodorkovskijs stiftelse Otkrytaja Rossija – Et åpent Russland. Khodorkovskij var eier av oljeselskapet Yukos og en av Russlands rikeste da han i 2003 ble arrestert for økonomisk kriminalitet. Han og hans støttespillere hevder at bakgrunnen var hans økonomiske støtte til opposisjonen til Putin. Selskalpet Yukos ble ekspropriert av staten, og Khodorkovskij ble dømt til 14 år i fengsel. Han slapp ut på nåde i forbindelse med OL i Sotsji i 2013, på betingelse fra Putin om at han ikke skulle involvere seg i politikk videre. Khodorkovskij fikk senere politisk asyl i Sveits, der han fortsatt bor. Han stiftet organisasjonen Et åpent Russland i 2014.

Helvetes forgård. Khodorkovskijs dokumentarfilm på 26 minutter er profesjonelt utført, med voiceover og dramatiske effekter. Scener fra bakken i Tsjetsjenia har rødt filter, og underbygger på den måten en fremstilling av Ramzan Kadyrovs Tsjetsjenia som en slags helvetes forgård. Lydbildet er ubehagelig og dystert som i en skrekkfilm. Vi blir presentert for en tsjetsjensk diktator med et jerngrep om landet, og en befolkning i frykt for vilkårlig maktmisbruk. Representanter for den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Komiteen mot tortur forteller både om angrep mot kontorene og torturen de selv har blitt utsatt for av Kadyrovs. Vi får høre om Kadyrov-familiens fond, som alle tsjetsjenere angivelig må betale ti prosent av lønnen sin til, og som er til fri benyttelse for Kadyrovs familie og deres liv i grenseløs luksus og dyre vaner. Millioner av kroner har gått til den legendariske fotballspilleren Diego Maradona for at Kadyrov skulle få spille fotball med ham, verdensartister flys inn til private markeringer, hele bykvartaler i Grozny males oransje til ære for Ruud Gullit som trener for byens fotballag, og det bygges skyskrapere i Grozny sentrum som ingen har råd til å bo eller arbeide i. Vi får vite at hver tiende mannlige tsjetsjener inngår i Ramzan Kadyrovs velutstyrte hær, og at Kadyrov skryter av å ha sendt 74 000 soldater til Øst-Ukraina.

Putin har all grunn til å være fornøyd.

Frankensteinfigur og fiendebilde. Samtidig som The Family har blitt presentert som en avslørende dokumentar om Kadyrovs styre og den kritiske menneskerettighetssituasjonen i Tsjetsjenia, er det den russlandsorienterte, orientaliserende tilnærmingen som er mest fremtredende i filmen. Det er verdt å merke seg rollefordelingen og hvem som kommer til orde i filmen. Med Kadyrov i rollen som despot inntar tsjetsjenerne rollen som ofre – mens analysen og ekspertkommentarene er det russiske journalister, statsvitere, menneskerettighetforkjempere og Mikhail Khodorkovskij selv som står for. Når vi møter tsjetsjenske menneskerettighetsaktivister i Grozny-avdelingen for Komiteen mot tortur, er det ikke i rollen som eksperter – disse aktivistene presenteres som ofre på linje med resten av det tsjetsjenske folket.

I filmen påstår den russiske statsviteren Stanislav Belkovski at Kadyrovs styre i Tsjetsjenia handler om at Putin egentlig tapte Tsjetsjenia-krigen, og at Tsjetsjenia under Kadyrov nyter en uavhengighet landet aldri har hatt tidligere. De russiske journalistene Ksenia Sobchak og Xenia Sokolova tegner et bilde av Kadyrov som en slags Frankensteinfigur som kan vende seg mot Russland. Lederen for Komiteen mot tortur, menneskerettighetsjuristen Igor Kaljapin som sitter i Putins menneskerettighetsråd, uttrykker bekymring for at det eneste som knytter Kadyrov og Tsjetsjenia til Russland, er det nære personlige forholdet statslederne imellom. Vi får se to sekvenser hvor Putin henholdsvis omtaler Kadyrov som en sønn, og Kadyrov omtaler Putin som sitt idol.

Khodorkovskij tar selv oppgaven med å oppsummere og konkludere, og legger til grunn at det tilbakeliggende Tsjetsjenia må løftes opp til nivået som resten av Russland befinner seg på, dersom landet skal forbli i den russiske sfæren og faren avverges.

Hensikten med Mikhail Khodorkovskijs dokumentarfilm er altså å tegne et fiendebilde av Kadyrov – ikke bare for tsjetsjenerne, men for Russland og resten av verden – mens Putin-regimet går fri. Putin har derfor all grunn til å være fornøyd. Khodorkovskij har åpenbart lært seg sin lekse: Han forholder seg til betingelsene for løslatelsen. Med denne dokumentarfilmen utfordrer han ikke, men underbygger Putin-regimets makt og legitimitet.

Tsjetsjensk jurist:

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.