New York Review of Books

Dokumentarfilmen The 50 Year Argument er et festskrift til en av litteraturkritikkens mest innflytelsesrike institusjoner, men kunne ha tjent på å underlegges et kritisk blikk.

Hugh Eakin og Robert Silvers i The 50 Year Argument. FOTO: Brigitte Lacombe/Courtesy of HBO
LiveDanielsen
Danielsen er fast filmkritiker i Ny Tid. Epost liveod@gmail.com

The 50 Year Argument
Regi: Martin Scorsese og
David Tedeschi

«All writing is political.» Susan Sontags ord, slik vi kan høre dem i en intervjuscene i dokumentaren Regarding Susan Sontag (2014), kunne ha beskrevet tidsskriftet hvor hun selv i en årrekke var blant de mest prominente bidragsyterne. The New York Review of Books var fra starten av mer enn bare et litteraturtidsskrift – selv om navnet har kunnet antyde det motsatte for de uinnvidde: Med et alltid kritisk blikk, hevet over verket i seg selv, så tidsskriftet det som sin oppgave å innta en alternativ posisjon overfor samfunnet. Slik tok de også avstand fra oppfatningen om litteraturkritikk som ren forbrukerveiledning.

Hannah Arendt, Saul Bellow, Noam Chomsky
Hannah Arendt, Saul Bellow, Noam Chomsky

Tidsskriftets tilblivelse var da også kulturpolitisk motivert. Det hele startet da kritikeren Elizabeth Hardwick i 1959 publiserte det toneangivende essayet «The Decline of Book Reviewing» i Harper’s Magazine, hvor Robert Silvers var medredaktør. Hardwick satte ord på en generell misnøye med samtidens litteraturkritikk, noe som resulterte i at Silvers, Hardwick og en gruppe venner møttes for å diskutere kritikkens fremtid og potensial. Da den nesten fire måneder lange trykkestreiken inntraff i New York i 1963, lå forholdene tilstrekkelig til rette for at Silvers sammen med medredaktør Barbara Epstein kunne introdusere The New York Review of Books til et publikum som var utsultet på trykksaker.

Jordnær og mytisk. Martin Scorsese er blant dem som har vært en uttalt tilhenger av The New York Review of Books, og i anledning tidsskriftets 50-årsjubileum ble han kontaktet av redaktør Silvers og bedt om å lage en dokumentar om litteraturinstitusjonen. Sammen med sin makker David Tedeschi har han laget en film som vitner om sin egen – og de fleste andres – begeistring for tidsskriftet. Ved å kombinere opptak fra det travle kontoret – veggene dekket av bøker, pultene fylt av papirbunker – med historiske arkivbilder sammen med oppleste utdrag av essayene, fremstiller Tedeschi og Scorsese tidsskriftet som en på samme tid jordnær og mytisk institusjon. Disse aspektene forenes i omtalen av dokumentarens faktiske hovedperson, grunnlegger og redaktør Robert Silvers – eller Bob, som han konsekvent kalles – som med sin klare intensjon og vennlige veiledning fortsatt makter å vriste tekstene han ønsker ut av skribentene sine.

Susan Sontag
Susan Sontag

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL