Dokumentarfilm!


En rekke dokumentarfilmer gjør seg gjeldende innen gravende journalistikk. Dette er en sjanger som i dag nedprioriteres i en rekke avisredaksjoner, der man for å fylle opp aksjonærutbyttet har sagt opp hundrevis av journalister de siste årene. 

[ntsu_row]

[ntsu_column size=”1/2″]Vi i Ny Tid forsøker med små midler å drive gravejournalistikk – og har fått en del drahjelp fra Fritt Ord, samt et par nominasjoner for vår kritikk av asylpolitikk. Nå har også Erling Borgen og journalist Tarjei Leer-Salvesen blitt med på laget (se spalten «Grav der du står» på side 5).
Den undersøkende journalistikken er også grunnen til at Ny Tid har satset på kritikk av dokumentarfilm. Filmer som over år graver i menneskers gjøren og laden. I denne avisen finner du hele 15 filmer omtalt. Grunnen er at årets viktigste dokumentarfilmfestival Human Rights Human Wrongs (HRHW) arrangeres på Cinemateket 16.–21. februar, mens Eurodok deretter går av stabelen samme sted den 8.–13. mars. Blant de spennende temaene som tas opp i HRHWs i alt 19 filmer er økende ekstremisme; hvordan vi her i Norge forholder oss til flyktninger; og hvordan vi kan få innsikt i narkokrigene i Mexico. Eurodok på sin side inkluderer 12 norske dokumentarer, deriblant Duma (se side 20), hvor regissør Pål Refsdal møter et par selvmordskandidater i Afghanistan like før de skal bøte med livet for å gjennomføre en terrorhandling. Både på HRHW og Eurodok dreier det seg om maktmisbruk og urettferdighet, men også om omsorg og engasjement.

Dokumentarfilmens kobling til virkelighetens mennesker – at noe er på spill – er av betydning for en etisk-politisk avis som vår. Ett eksempel er torturisten på Guantánamo i filmen Guantanamo’s Child, som i likhet med filmen Drone viser mennesket som angrende tar …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte