Dødsens alvor

Noen mennesker fortjener å dø. Men det er ikke opp til oss å bestemme.

Ny Tid

Publisert dato: 05/01/2007

Uansett prinsipiell holdning til dødsstraff, få sørger over Saddam Hussein. Hvis noen mennesker fortjener å dø, gjorde han det. Iraks tidligere diktator var ansvarlig for hundretusener av tapte menneskeliv. Med tortur, sadisme og hensynsløs brutalitet har han sikret seg et ettermæle som av de mest brutale despoter det siste århundret har sett. Det var nettopp dette Ban Ki-moon vektla på sin første offisielle dag som FNs generalsekretær, da han minnet om omfanget av Husseins «avskyelige forbrytelser og ubeskrivelige grusomheter mot sitt folk». Men han representerte Sør-Koreas mer enn FNs syn da han toppet det hele med en uttalelse om at spørsmålet om dødsstraff er opp til hvert enkelt land å avgjøre.

Heldigvis har generalsekretæren bedre hjelpere enn små grå, og hans talskvinne Michele Montas rykket umiddelbart ut for å forklare hva Ki-moon egentlig mente: Landene kan vedta de lovene de vil, men FN er fremdeles som organisasjon motstander av dødsstraff. For opinionen var forskjellen minimal. For blant alle dem som ikke sørger over Saddam Husseins død, finnes nok av dem som ellers snakker pent om menneskerettigheter, men som ikke synes det er så farlig om vi innfører dødsstraff for diktatorer, i krig og slikt. Selv om det er lett å la seg forføre av tanken, er det her den begynner å bli farlig.

For når selv FNs generalsekretær glemmer organisasjonens prinsipielle holdning til dødsstraff, er viktigere ting i fare enn irakernes velbegrunnede ønske om hevn. Det er vår felles respekt for menneskerettighetene.

En rettferdiggjør ikke brudd på menneskerettighetene ved å begå nye. Det er lenge siden vi har hørt mer fornuftige uttalelser fra en italiensk statsminister enn en generalsekretær i FN. Kofi Annan minnet oss ofte på FNs holdning mot dødsstraff. Nå ser vi til Italias Romani Prodi og hans forslag om et internasjonalt forbud mot dødsstraff. Og mens millioner av mennesker klikker seg inn på nettet for å se fargefilm med nærbilder av Saddam Husseins henging, bør vi vokte oss vel for å bli fornøyd del av folkemengden skuelystne til tidenes mest offentlige henrettelse. For rettferdiggjorte brudd på menneskerettighetene fører bare til nye.

Kommentarer