Dødelig hverdag i USA

Another Day in the Death of America – A Chronicle of Ten Short Lives
Forfatter: Gary Younge
Forlag: Nation Books, USA

Siden januar er mer enn 8000 drept og 15 000 skadet i mer enn 32 000 skyteepisoder i USA. Dersom denne trenden fortsetter, vil totalt antall døde overstige 10 000 ved slutten av året – tilsvarende antall drepte i krigen i Jemen.

Men FN vil neppe gripe inn. Vi snakker om USA, og dette er ikke et resultat av at lov og orden har brutt sammen, men isteden opprettholdes. Det er en virkning av grunnloven, som sikrer retten til å bære våpen.

Another Day in the Death of America tegner et makabert bilde av dagens USA, og er helt klart en av de mest innflytelsesrike bøkene om våpen og voldsbruk i landet. Den er oversatt til flere språk, har kommet i flere opplag etter at den ble utgitt i 2016 og er fremdeles i høy grad relevant.

Moren hans kunne slappe av bare når han satt i fengsel, for bare der var han trygg.

Det finnes i dag 89 våpen per 100 amerikanere. I Chicago er det flere døde og sårede hvert år enn det er blant marinesoldatene i Afghanistan. Innbyggerne er så vant til lyden av skudd at til og med hundene har sluttet å gjø. Bildene på Facebook fra byen likner ikke på USA; de minner mer om Mexico, om El Salvador. Dollar og rifler. Som på bildene av Tyshon Anderson – 18 år gammel.

I dag leser vi om hans død, men i går kunne vi like gjerne ha lest om ett av hans døde ofre. 18 år gamle Anderson levde av å begå innbrudd og å selge narkotika, som så mange andre. Han hadde allerede blitt skutt da han var på vei hjem fra sykehuset. Moren hans slappet bare av når han satt i fengsel, for i fengselet var han trygg. Og likevel blir han husket av vennene sine som en som falt i kamp. Med ære. Som om han døde på jobb, mens han gjorde sin plikt.

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Francesca Borri
Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte