Døde og levende metaforer


SPRÅKDEBATT: Hvordan kan metaforen testes ut mot faktakunnskap?

Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2019-09-25
       
Språket er ei bukse. Om biletbruken i norsk språkdebatt
Forfatter: Kristin Fridtun
Forlag: Samlaget, Norge

Kristin Fridtuns bok om metaforer i norsk språkdebatt føyer seg inn i en rekke av bøker om metaforer vi har fått på norsk de siste 20 årene. Fridtun viser på en underholdende og lærerik måte at forskjellige metaforer for språk gir ulike tankemuligheter: Språket kan oppfattes som organisme, naturresurs, system, bygning, redskap eller klesplagg. Alle disse metaforsystemene har som basis at vi «brukar handfaste saker i omverda vår til å strukturera og forstå språket». Unntaket er «system», som riktignok kan være konkret, men ofte har en mer abstrakt karakter.

Vi snakker om et «levende, vitalt» språk. Språket kan være en naturkraft og strømme som en elv og vanne kulturen. Eller vi kan oppfatte språket som et urverk, der alle hjulene griper inn i hverandre. Det kan også være en bygning vi bor i der vi stadig snekrer sammen nye uttrykk. Språket er også et instrument vi bruker til å …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.
Close
Logg inn