DnB: – Dette er nytt for oss

– Det er helt nytt for oss at Aracruz Celulose granskes, sier Geir Falkenberg i DnB, som eier rundt 10 prosent av aksjene i Lorentzen-selskapet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er flere norske aktører enn Erling Lorentzen i Aracruz Celulose – verdens største produsent av cellulose. En av dem er Den norske Bank (DnB), som kontrollerer rundt 10 prosent av aksjene.

Det gjør den norske storbanken gjennom sitt 35 prosent eierskap i holdingselskapet Lorentzen Empreendimentos, som igjen eier 28 prosent av Aracruz Celulose, samt en prosent direkte eierskap i cellulosegiganten.

– Eierskapet kom som en følge av konvertering av gjeld som selskapet hadde til oss for mange år siden, sier assisterende informasjonsdirektør Geir Falkenberg i DnB.

Han forteller at han kjenner til konflikten mellom selskapet og indianerne som toppet seg for noen år siden, men at han ikke har hørt noe om at selskapet granskes, ei heller at Erling Lorentzen to ganger har nektet å stille for granskingskommisjonen.

– Det er ingen unnskyldning, men vi har et veldig indirekte eierskap i Aracruz Celulose, sier Falkenberg.

Hans svar på Marcelo Calazans oppfordring om å trekke seg ut av selskapet er at det allerede pågår et løpende arbeid for å avvikle DnBs eierskap i Aracruz Celulose, fordi det ligger på siden av bankens formål.

For noen år siden hadde også Storebrands miljøfond paradoksalt nok investeringer i Aracruz Celulose.

– Men i 1999 trakk vi oss ut etter at Storebrand skilte lag med Scudder Environmental Value Fund. Nå styrer vi investeringene selv, og Sør-Amerika er utenfor det geografiske området vi opererer i, sier porteføljeforvalter Sarita Bartlett i Storebrand Global Miljø.

Den norske stat har imidlertid ingenting imot å investere penger i Aracruz Celulose. Ifølge årsmeldingen for 2001 har Oljefondet en aksjepost til en verdi av 8 millioner kroner (7.946.784 kr) i Erling Lorentzens selskap.

En annen norsk aktør i Lorentzens brasilianske eventyr er Kværner, som har levert utstyr til den nye produksjonsenheten til Aracruz Celulose, som altså nylig ble åpnet med stor festivitas av blant annet den brasilianske presidenten. I den forbindelse fikk Kværner 100 millioner kroner fra Nordic Investment Bank i form av eksport kreditter.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here