Dikteren og tenkeren er orkideer som står hver for seg


KULTURHISTORIE: Celan ville at Heidegger skulle be om unnskyldning for at han støttet Adolf Hitler. Med slike tenkere, hvordan kan de bidra til et samfunn på høyde med menneskets potensial?

Lars Holm-Hansen
Forlegger i Existenz forlag.
Email: lars@existenz.no
Publisert: 8. juli 2020
       
Totnauberg. Die Geshichte von Paul Celan, Martin Heidegger und ihrer unmöglichen Begegnung

Den sveitsiske journalisten og forfatteren Hans-Peter Kunisch har skrevet den kulturhistoriske boken Totnauberg om møtet mellom filosofen Martin Heidegger og dikteren Paul Celan. Dette fant sted på filosofens hytte i Todtnauberg i fjellområdet Schwarzwald i Sør-Tyskland sommeren 1967.

Det finnes allerede flere fagbøker og en rekke artikler om dette møtet, men det spesielle med Kunisch er at han velger en litterær og journalistisk vinkling, og blant annet tillater seg å skildre hva de to kunne ha snakket om i bilturen opp til hytta fra Freiburg. Celan hadde dagen før lest dikt for over tusen tilhørere i det store universitetsauditoriet i Freiburg, der Heidegger …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging