Digital dugnad: Julegave med snøballeffekt

Jo flere OLPC-maskiner som havner under juletrærne, jo flere vil bli med å videreutvikle maskinen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[digidugnad] – Se her, du kan også bruke den som e-bok. Og hvis du øker kontrasten på skjermen kan du fint lese ute i sollyset. Tøft?

Håkon Wium Lie, sjef for Opera Software, griper tak i testmaskinen fra One Laptop Per Child (OLPC) og vrir skjermen rundt, slik at laptopen blir til ei e-bok.

– Den er skikkelig morsom å leke med, og så er den jo utrolig søt da, sier han entusiastisk.

Vi befinner oss i Opera Softwares fjonge visningsrom like ved Akerselva i Oslo. Selv om omgivelsene her er noe mer fasjonable enn klasserommet til jentene ved Galadima barneskole i Nigeria (bildet), er laptopen de leker med, nøyaktig den samme. Begge har fått et testeksemplar fra non-profitt-organisasjonen One Laptop Per Child, som med støtte fra FN produserer billige og hardføre laptoper til barn i fattige land.

Gi en. Få en.

Det første som skjer når barna åpner maskinen første gang er at den tar et bilde av deg, og du blir bedt om å skrive navnet ditt.

– OLPC legger vekt på at maskinene skal være individuelle, slik at barna kan ta maskinen med hjem og leke med dem, sier Wium Lie.

OLPC har nå startet opp en ordning som kalles «Gi en. Få en» som innebærer at du fram til 31. desember kan få kjøpe en maskin, dersom du samtidig betaler for en til, som sendes til et av landene som er med på prosjektet. Med andre ord: betal for to, få en. Moroa koster 399 dollar, pluss frakt. OLPC leverer bare til adresser i USA og Canada, så du må enten få maskinen levert til noen kjente der, eller bruke et transportbyrå, som for eksempel JetCarrier.com for å få maskinen til Norge.

Knut Yrvin, community manager i Trolltech, har samarbeidet med OLPC gjennom prosjektet «Skolelinux».

– Å kunne lære av de feilene vi har gjort var bra for å bringe OLPC-prosjektet videre, sier Yrvin.

– Vil denne julegaveordningen føre til at flere nerder nå blir med på dugnaden for å lage nye programmer?

– Ja, helt klart. Mange har uttrykt ønske om å hjelpe til med OLPC og lignende prosjekter, men det har vært begrenset tilgang til maskinen. Når flere nå får tilgang på maskinen blir det enklere å bidra med forbedringer.

Kunnskapsdeling

Håkon Wium Lie er enig med Yrvin.

– «Give one, get one» vil føre til at maskinen spres til flere, og det er viktig for den videre utviklingen av programvaren, og for å lage nye tilleggsprogrammer, sier han.

OLPC bidrar til å bygge ned det digitale klasseskillet mellom nord og sør på flere måter samtidig, mener Yrvin.

– Hele ideen med OLPC er kunnskapsdeling, å sørge for at barn i fattige land har samme tilgang til teknologi som barn i den rike verden. Med fri programvare får barn i utviklingsland samme mulighet til å dele kunnskap. Produsenteid programvare hindrer kunnskapsdeling, gjennom produktlåsing, digitale restriksjonsmekanismer (DRM), ugunstige lisensvilkår og programvarepatenter, sier Yrvin.

OLPC bruker ikke Windows patentbeskyttede programmer, men den frie programvaren Linux, som har åpen kildekode. Det innebærer at alle som vil kan kikke på kodespråket som programmene er bygd opp av.

– Dette er helt klart et ideologisk prosjekt som handler om å dele kunnskap, både gjennom at programmenes kildekode er åpen for alle som vil være med å lage nye programmer, og gjennom at maskinene bidrar til å utdanne fattige barn over hele kloden, sier Wium Lie.

– Men kan det bli et problem senere at elevene lærer seg å jobbe på en Linux-maskin, og senere i arbeidslivet må jobbe med Windows-programer?

– Denne maskinen er først og fremst designet for at barna skal lære, husk at den er laget for unger i barneskolen. Når de først har tilegnet seg en grunnleggende forståelse for datamaskiner, vil det være en smal sak å gå videre og jobbe med Windows. Overgangen er ikke så stor, sier Wium Lie.

Han og Opera Softwaere har laget en spesialutgave av sin nettleser som de gir gratis til OLPC.

Patent på livet

– OLPC-Manskinen har så langt ikke et eget regneark, kan det være en fin dugnadsoppgave?

– OLPC har tilgang til flere programpakker med regneark, så det kan jo være snakk om å lage spesialtilpassede utgaver. Men kontorprogram og regneark er best egnet for voksne. Gi barna verktøy for å tegne, utveksle musikk, bilder og film, sier Knut Yrvin.

Regler om patenter og opphav for alt fra musikk til dataprogrammer og medisiner er regulert gjennom Trips-avtalen. Mange u-land mener formuleringene i denne avtalen er for rigide og ønsker å reforhandle avtalen. Lederen i Attac, Marte Nilsen, mener at Leger Uten Grenser ikke vil få mindre å gjøre hvis man ikke gjør noe med dagens patentsystem, som hindrer en tredjedel av verdens befolkning tilgang på essensielle medisiner.

– Er dette den samme systemkritikken som fri kildekode-bevegelsen retter mot dagens versjon av Trips-avtalen?

– Ja, det er et voksende problem at storselskaper aktivt motarbeider kunnskapsdeling, ved å lobbe fram ny lovgivning med patenter på liv, medisiner og programvare. De bruker produktlåsing, overvåking og ubalanserte avtalevilkår. Men husk at suksessen til et moderne samfunn ligger nettopp i at det vi lager kan kopieres, forbedres og etterprøves, sier Ytvin. ■

Fri programvare

■ Fri programvare, som Linux, har åpen kildekodeslik at alle fritt kan se hvordan programmet er laget.

■ Dermed kan også alle som har lyst foreslå forbedringer til programmene, eller lage nye.

■ Finske Linus Torvalds påbegynte arbeidet med Linux i 1991 og lanserte versjon 1.0 i 1994.

One Laptop Per Child (OLPC)

■ Ideell organisasjon med FN-støtte som produserer billige pc-er for barn i fattige land.

■ Laptopene er designet for røffe forhold, som varme, støv og strømbrudd.

■ Fram til 31. desember kan du kjøpe en maskin, mot at du også betaler for en maskin ekstra.

---
DEL