KLIMAKRISE: Vi er på vei inn i ei krise som skyldes rovdrift på ressurser, forurensende og kraftkrevende produksjon samt en overstyrende markedsmakt.

Svare er medlem i Bestemødre for fred.
Email: karielisabets@gmail.com
Publisert: 2020-03-05

Her hjemme ser politikerne seg blinde på utslippskutt og el-biler. Det snakkes ikke særlig mye om at det går med nesten to tusen liter vann for å produsere ett tonn litium. Vi ignorerer at unger sendes ned i helsefarlige gruver for å hente ut kobolt til de nyeste mobiltelefon-modellene samt subsidierte el-biler til bemidlede borgere. Måtehold og reduksjon er ikke-ord, økt energiforbruk et ikke-problem, og den eksplosive digitaliseringen omfavnes motstandsløst.

Kraftkrevende

En lang rekke land har valgt å beholde FM-nettet for radio, men norske myndigheter tvangsinnførte det digitale DAB-nettet i 2017, og dermed måtte vi skaffe oss nye radioapparater – som bruker mer strøm enn dem vi måtte vrake. Likeledes ble gamle strømmålere erstattet med smarte strømmålere (AMS) uten at strømkundene ble spurt eller informert om strålefaren. I realiteten bør det holde med en innsendt strømmåling i døgnet. Nå sendes det en konstant strøm av informasjon og stråling.

Skybasert datalagring og databehandling er svært kraftkrevende. Datasentralen Elhub, der informasjonen fra smartmålerne prosesseres, forbruker voldsomt med energi, og nye kryptovalutaer som bitcoin er strømslukende monstre.

«Folk ved godt, at man skal spare på antallet flyrejser, skifte den gamle udtjente bil ud med en elbil og introducere kødfrie dage, hvis de skal gøre noget ved deres CO2-udslip», meldte avisen Politiken i desember.

Samlet sett slipper trådløse nett ut like mye CO som flytrafikken.

Der man mangler ren energi, går den skitne energibruken i været parallelt med uttaket av begrensede mineraler til produksjon av stadig nye smartprodukter. Disse avgir elektromagnetisk stråling og har innebygde overvåkningsfunksjoner.

Abonnement kr 195/kvartal

I 2030 kan internett, inkludert teknologisk produksjon og bruk, konsumere opp imot halvparten av verdens elektrisitet. (Energy Research & Social Science 38, 2018)

Samlet sett slipper trådløse nett ut like mye CO2 som flytrafikken, om de enn ikke er like klimabelastende. Antallet apparater som er oppkoblet til internett, forventes å femdobles de neste fem år. Det er snakk om gjenstander som ikke kan …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?