Deutsche Bank og døde bankdirektører

En lang rekke bankfolk som de siste årene har dødd under uklare omstendigheter, visste sannsynligvis for mye.

Deutsche Bank i Frankfurt am Main. FOTO: AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

Den 6. mars 2013 skal den 51 år gamle bankdirektøren David Rossi angivelig ha hoppet baklengs ut av vinduet på kontoret sitt. Med blåmerker på begge armene og et dypt kutt fra et slagvåpen i hodet landet Rossi på ryggen ti meter lenger ned. Overvåkingskameraene viser at Rossis klokke daler ned fra vinduet etter at Rossi selv gikk i bakken, deretter at to kollegaer ganske rolig går bort til Rossi og konstaterer at han er død. Rossis ektefelle Antonella hevdet etterpå at ektemannen «visste for mye». Rossi var kommunikasjonsansvarlig i verdens eldste bank, Monte dei Paschi di Siena (MDP), som ble grunnlagt i 1472, og som i skrivende stund er truet av konkurs.

Stadig større tap. MDP har overlevd mer enn fem århundrer, men bankens involvering i et enormt derivatmarked,  hvor blant annet DNB er inne med et beløp på størrelse med Oljefondet, ble for mye for MDP. Bankdirektørene som sjekket om Rossi var død, samt flesteparten av hans kolleger, er nå siktet for en rekke økonomiske forbrytelser.

I 2008 var MDP insolvent og måtte reddes, og «Project Santorini» ble unnfanget. Kort fortalt fikk MDP låne store beløp fra Deutsche Bank (DB) som ble brukt til å handle derivatkontrakter. Da finanskrisen kom, gikk det galt med derivatporteføljen, og MDP måtte stadig låne mer fra DB for å dekke tapene. Denne gangen het prosjektet «Alexandria». Et trettitalls prosjekter senere løp MDP og DB over hverandre for å dekke inn stadig flere og større tap. Så forsvant Rossi ut gjennom vinduet.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.