Det viktigste av alt i verden

Hallo? Er det noen som har hørt at stortingspolitikere mener at kampen mot terrorisme bør gå foran menneskerettighetene?

Ny Tid

Ja, ja; så vant George W. Bush valget i USA denne uka – i hvert fall slik det ser ut i skrivende stund.

Litt forbanna blir man jo – denne mannen har startet kriger, brutt menneskerettighetene og gitt blaffen i resten av verden, alt mens han har påkalt Guds støtte og henvist til kampen mot terrorisme.

Likevel har altså amerikanerne bedt ham om å holde på i samme dur i fire nye år. Utrolig. Ikke hjalp det med tellhim.no-kampanjen heller.

Vel, i det minste slipper vi gudskjelov mer av den håpløst glatte og overfladiske valgkampen deres. Og så kan vi igjen konsentrere oss om Norge og norske forhold.

Apropos det, så ble det i all stillhet lagt fram en undersøkelse i forrige uke som på mange måter viser hvorfor Norge er verdens beste land å bo i.

I anledning av at FN fyller 60 år neste år har nemlig FN-sambandet gjennomført en holdningsundersøkelse blant makteliten i Norge. Undersøkelsen – som ble offentliggjort i forrige uke – er gjennomført elektronisk og ble rettet mot stortingsrepresentanter, næringslivsledere, redaktører, biskoper, ledere i frivillige og humanitære organisasjoner, ledelse i politiske partier, embetsverk og i arbeidslivsorganisasjoner. Med andre ord stort sett alt som kan stå og gå av de kloke hodene som holder til der øverst på maktpyramiden.

Anti-terror viktigst

Selvsagt er en slik undersøkelse ikke statistisk valid. Bare nært 30 prosent av de 256 forespurte svarte. Men som FN-sambandet påpeker, så gir den interessante funn om holdninger i utvalgte grupper.

Og det første som slår en er tallene som viser at 61,9 prosent av de som svarte mener at menneskerettighetene er viktigere enn kampen mot terrorisme.

Riktignok betyr det på den andre siden at 38,1 prosent av makteliten i Norge mener at kampen mot terrorisme må stå øverst; at klappejakten på ekstreme muslimer bør ha prioritet der hvor anti-terrorlover kan komme i konflikt med de universale menneskerettighetene.

Riktignok viser tallene ifølge FN-sambandet at 12 av 29 stortingsrepresentanter – med andre ord ikke langt fra halvparten av våre folkevalgte – mener at menneskerettighetene må vike for kampen mot terrorisme.

Riktignok viser tallene videre at disse holdningene faktisk er representert i hele fire av partiene på Stortinget. Dette gjelder to av regjeringspartiene (skal vi tippe Høyre og Kristelig Folkeparti, i og med at Venstre knapt har noen representanter å spørre?) og de to største opposisjonspartiene (hvilket betyr Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet).

Riktignok viser tallene også at 100 prosent av lederne i næringslivet og 75 prosent av embetsverket mener det samme; altså at kampen mot terror er viktigere enn menneskerettighetene.

Og riktignok viser tallene at et lite mindretall av ledere i politiske partier og arbeidslivsorganisasjoner også er av denne oppfatningen.

Tross alt

Men tross alt; over halvparten holder fortsatt – hele tre år etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 – fast på at de universelle menneskerettighetene er viktigere enn kampen mot terrorismen.

Hører dere det; dere som er bura inne i Guantanamo-basen på Cuba?

Nå er det kanskje noen som likevel vil stusse litt over at såpass mange som nesten halvparten av stortingsrepresentantene har lagt seg på en George W. Bush-linje. Noen vil kanskje til og med si at det i virkeligheten betyr at man godtar udemokratiske metoder og undergraving av rettsstaten, og at Osama bin Laden og George W. Bush faktisk har satt dagsorden for sentrale meningsbærere i Norge, helt inn blant folkevalgte i viktige politiske partier.

Men til stortingsrepresentantenes forsvar – og Grantanamo-fangenes håp – kan vi ta med resultater fra andre deler av FN-sambandets holdningsundersøkelse som mer enn pynter på resultatet.

Eksempelvis var det bare et lite mindretall av representantene på Stortinget som svarte JA på at Norge bør delta militært i intervensjoner som ikke er klart forankret fra FNs sikkerhetsråd.

Det var også bare en sjettedel av stortingsrepresentantene som svarte at de tror USAs sterke stilling i verden i dag styrker FN.

Dessuten var det bare et mindretall av stortingsrepresentantene som mente at det er akseptabelt at norske selskaper og investorer i land der korrupsjon er vanlig, kjøper seg fordeler og muligheter på en måte som ikke er akseptabel i Norge.

For å nevne noen eksempler.

100 prosent terror

Verre er det kanskje at alle næringslivslederne – ja, du leser riktig; 100 prosent – som FN-sambandet fikk svar fra gir menneskerettighetene på båten, mens hele 75 prosent av embetsverket er av samme oppfatning.

Igjen kan vi dog berolige Ola Nordmann med at næringslivsledere og embetsverket sammen med resten av eliten har holdninger som ikke er å kimse av på andre felt.

For eksempel er det bare 22,1 prosent som mener at norske selskaper og investorer ikke trenger å følge FNs anbefalinger og avtaler om sosiale og økonomiske rettigheter som til ytterste kan medføre at de må trekke seg ut av det enkelte land.

Det er dessuten bare seks prosent som mener at norske selskaper og investorer bør følge den lokale praksis i det enkelte land når det gjelder lønn, fagforeningsrettigheter og sosiale rettigheter, selv om denne praksisen er i strid med FNs anbefalinger og avtaler.

Med andre ord er det fremdeles et flertall i makteliten som mener at norsk næringsliv bør følge FN, selv om 47,8 prosent mener at FN er svekket de siste ti årene. Ikke dårlig, bare det.

Det skulle derfor være hevet over enhver tvil at FN-sambandets holdningsundersøkelse er med på å dokumentere hvor stor avstanden er mellom USA som en bulldosersupermakt på den ene siden og Norge som et fredselskende demokrati på den andre siden.

Det eneste rare er at undersøkelsen – så langt vi har kunnet registrere – ikke er omtalt i norske medier.

Kanskje det har noe med at det også fantes redaktører blant dem som mente at kampen mot terror er viktigere enn menneskerettighetene?

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.