Det store vi

Vi trekker trådene fra noen av ukas viktigste hendelser: Slik henger verden og Norge sammen.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

NEPAL, PERU OG NORGE:

Søndag ble det kjent at maoistene vant valget i Nepal 10. april. Det blir slutt på monarkiet, Nepal blir en sekulær republikk, en kamp som kommunist-maoistene startet i 1996, som medførte 13.000 døde før en delseier kom våren 2006 da de begynte å dele makt med kong Gyanendra. De nepalske maoistenes søsterparti, Lysende Sti, øker på sin side aktiviteten i Peru. I Norge, et hovedsamarbeidsland, har utviklingsminister Erik Solheim gledet seg over seieren.

Konsekvensen:

For første gang har maoister vunnet et fritt og fredelig valg, noe som medfører at kong Gyanendra blir bedt om å gå av. Men Nepal-maoistene, som tidligere har stått nær Perus brutale Lysende Sti-gerilja, har gått bort fra retorikken til Marx og eneherskeren Mao. «Vi ber om at ingen betviler vår hengivelse til flerpartisystemet,» sa maoistleder Prachanda da han ble erklært valgvinner søndag.

Dilemmaet:

Hva skal Perus Lysende Sti gjøre nå? Øke geriljakampen eller vie seg til demokratiet? For hva er egentlig budskapet fra maoist-seieren, er det demokratisk eller fysisk kamp som lønner seg? Og hva blir AKP (ml) i Norge? Kan nepalske maoister med statsmakt være et forbilde, eller er maoisme best uten makt?

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL