Det store vi – demokrati

NyTid trekker trådene fra noen av ukas viktigste hendelser: Slik henger verden og Norge sammen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

NORGE, ZIMBABWE OG STORBRITANNIA:

Søndag holdt Norges statsminister Jens Stoltenberg en tilsynelatende Robert Mugabe-kritisk tale under toppmøtet til Southern Africa Development Community (SADC), som ble avholdt på Mauritius. Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi ga uttrykk for misnøye, noe som ble behørig dekket av norske medier. Men det som i liten grad kom fram i Norge, var at Stoltenberg fikk applaus, mens Mumbengegwi ble nektet replikk, og at EUs nødhjelpsleder Louis Michel kom med tilsvarende kritikk, mens SADC allerede har konkludert på Stoltenberg-vis.

Konsekvensen:

Liten. Stoltenbergs tale er lite nevnt utenfor Norge. Opposisjonen i Zimbabwe har fått økt moralsk støtte, men det som trengs er først og fremst hjelp fra nabolandene. SADC-landene vedtok allerede på sitt ekstraordinære Zimbabwe-møte 13. april at valgresultatet av 29. mars skulle offentliggjøres «i samsvar med lovens regler». Og tirsdag gikk ANCs Jacob Zuma sterkt ut mot Mugabe og krevde mer handling enn Stoltenberg la opp til.

Dilemmaet:

Europeisk støtte til Zimbabwes opposisjon kan bli et tveegget sverd – omtrent som hvis norske Greenpeace får støtte av svensker mot hvalfangst. Den tidligere okkupasjonsmakten Storbritannia kommer stadig med Mugabe-kritikk, men troverdigheten står ikke til troendes. Mugabe har et poeng i at det var han og andre opprørsledere som innførte demokrati i Afrika etter kolonistene. Bare synd at Mugabe er blitt den nye Ian Smith.

---
DEL