Det sorte hullet Guantanamo


I verdens første interneringsleir for hiv-smittede ble haitianere på flukt stuet sammen bak piggtråd. Ti år etter valgte USA basen som fengsel for terrormistenkte. Fra 1991 til 1994 ble Guantanamo brukt til å internere karibiske båt-flyktninger, blant dem hiv-positive haitianere. Aker Kværners datterselskap har hatt oppdrag på Guantanamo-basen siden 1993.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-06-01
[cuba] – Det føltes som å krysse elven Styx, den mytiske grensen mot helvete, for så å stige like inn i Dantes niende sirkel. Men det verste var egentlig å reise tilbake over bukta og bli tilbudt et bedre måltid på restaurant. Jeg gråt fryktelig, sier Michael Ratner.

Dette handler ikke om torturen og fengslingen som skjer på den amerikanske militærbasen i dag. Ratner forteller om forhistorien, om da Guantanamo ble verdens første interneringsleir for hiv-smittede.

– Det er det mest grusomme jeg har sett i mitt lange liv som advokat.

Michael Ratner sier dette i et eksklusivt intervju med Ny Tid. Ratner er president i Center For Constitutional Rights, og er mannen som koordinerer forsvarsarbeidet for alle fangene på USAs Guantanamo-base.

Den norske industrigiganten Aker Kværner har så langt antydet at Guantanamo var en nødhavn for karibiske båtflyktninger. Aker Kværners engasjement på øya strekker seg tilbake til 1993, gjennom datterselskapet John Brown Engineering. Guantanamo ble brukt til å internere flyktninger fram til 1994.

Men historien omfatter mer enn som så. Når Ratner får summet seg fortsetter han:

Abonnement halvår kr 450

– Det hele startet med kuppet på Haiti mot Jean Bertrand Aristide i 1991, i slutten av presidentperioden til den første Bush-administrasjonen.

Den venstreorienterte presidentkandidaten Aristide hadde vunnet valget på Haiti, med stor støtte fra landets mange fattige. Nabolandet USA i nord var mindre fornøyde og støttet Aristides motstandere som begikk statskupp i 1991.

I de påfølgende ukene og månedene rømte mange av Aristides tilhengere fra øya, på flukt i enkle trebåter. Mange dro til USA, og i de første ukene fikk de innvilget opphold og arbeidstillatelse.

– Vår amerikanske gjestfrihet varte bare i drøyt to uker. Så stengte Bush-administrasjonen grensene. Det ble etablert en ring av marinens skip rundt Haiti og flyktningene i internasjonalt farvann ble plukket opp i en slags blokade. Stikk i strid med Flyktningkonvensjonen, slik jeg ser det, oppsummerer Ratner.

USA begynte nå en storstilt transport av haitianere til Guantanamo-basen, der de etablerte et immigrasjonskontor. Det var om å gjøre å behandle søknadene før haitianerne nådde USAs grense slik at de ikke kunne nyte godt av rettighetene som flyktninger.

– Fortsatt fikk noen av dem komme til USA, mens mange ble sendt tilbake til Haiti. Men det som fanget min interesse, var …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)