Det røde flaggets historie


Første mai og andre dager med større sosialistiske demonstrasjoner og møter ser man i Norge og over hele verden røde flagg. Hva er bakgrunnen for denne bruken av det røde flagget i den sosialistiske bevegelsen verden rundt? Erling Outzen har lett i historien.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2001-11-29

Allerede i oldtida så man rødt som en spesiell farge, som ildens, blodets og kampens farge. Men det er under den store franske revolusjonen fra 1789 at det røde flagget får sin moderne betydning som det arbeidende folkets samlingsmerke. Først blei det brukt av de nye, borgerlig-revolusjonære makthaverne mot “fjerdestanden” (arbeiderne og småborgerne) – som et tegn på unntakstilstand og krigsrett for å hindre demonstrasjoner for utvidelse av revolusjonens sosiale basis. Slik blei det røde flagget brukt av regjeringstropper ved Champs-de-Mars ved Paris i juni 1791 da 50 demonstranter blei drept. Sett på bakgrunn av dette, er det kanskje merkelig at flagget kort tid seinere blei brukt av nettopp dem den borgerlige undertrykkelsen var retta mot. Forklaringa er som følger:

Den 10. august 1792 besatte representanter for bydelskommunene i Paris rådhuset i byen og gikk til angrep på Tuileriene, der den med utenlandske fyrster konspirerende kongen befant seg. …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal