Det nye høyre

Valgresultatet i Sverige bør ha mer enn moderat nyhetsverdi for norske politiske partier.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 20.09.2006
[22. september 2006] Helgas valgresultat i Sverige var like rystende for svenske sosialdemokrater som bilbombene som gikk av i Göteborg tirsdag og onsdag. Men da Göran Persson skulle kommentere Socialdemokraternas dårligste valgresultat i moderne tid, klarte han ikke å skjule gleden over å skulle trekke seg tilbake og tilbringe late dager på hytta. Med den innstillingen er det åpenbart at han burde gjort akkurat det for lenge siden. Men det er ikke sikkert at velgerne ville valgt annerledes. For som så mange av dem har uttalt til mediene: De ville prøve noe nytt nå.

Moderaternes brakvalg har nemlig skjedd på «sosserna»s premisser. Fredrik Reinfeldt har på tre år ledet partiet inn i regjeringskontorene, ikke ved å overbevise velgerne om at «en annen verden er mulig», men ved å berolige dem med at «det meste blir som før, bare bedre». Når Sveriges borgerlige møtes, skjer det i sentrum. Arbeidsledighet, trygghet og velferd var sakene de gikk til valg på. Den nye regjeringens plattform bygger på at folkets grunnleggende velferdsgoder skal bevares og styrkes ytterligere. Det viser at svenske borgerlige har forstått at skandinaviske borgere på ingen måte er lystne på å gi slipp på «den nordiske modellen», sosialdemokratiets velferdsstat. Moderaterna har slått Socialdemokraterna på deres hjemmebane. Tidligere Høyre-leder Jan Pettersen tok turen østover valghelga, for å se og lære.

Norske kommentatorer har spådd en vanskeligere jobb for et norsk valgsamarbeid på borgerlig side. Begrunnelsen ligger i at Høyre ikke like lett som Moderaterna kan bevege seg mot sentrum, fordi de har det store Fremskrittspartiet å ta hensyn til på høyre side av seg selv. Vi tror faktisk at Frp allerede har knekt denne koden. Det er derfor de lenge har stått til venstre i bevaringen av viktige velferdsgoder.

Forbrukerpartiet har plassert seg til høyre for Høyre i økonomisk politikk, de står til venstre for Arbeiderpartiet i velferdspolitikk og framstår samtidig som mer Israel-vennlige enn KrF. De gir folket det de vil ha. Og Folket, det vil faktisk ha velferd. Nå gjenstår det å se hva Jan Pettersen lærte på sitt besøk i den svenske valgnatta. Og hvordan Martin Kolberg innarbeider dette i sin slagplan mot Frp-koden.

Kommentarer