Det danske problem

Det er ikke tilfeldig at dansker står bak dopingskandaler, knyttneveslag mot en svensk fotballspiller og angrepet på den tyske dommeren. Noe er råttent i det påstått yndige Danmark.
Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 02.08.2007
[skandaler] «Jeg hater tyskere. Hater dem som ingen andre!»

Uttalelsen kom for uker siden fra en staut, ærlig og pære dansk mann i sin beste alder. Vi var midt ute på det danske bondelandet. Og han fortalte stolt hvor heldig han var, en av de få utvalgte og måske egnede. Han hadde sikret seg billetter til årets sportsbegivenhet: Fotballkampen Danmark-Sverige i Idrætsparken i København 2. juni. Avgjørende for å komme med i neste års EM.

«Gjett hvem som skal dit? Jeg!», strålte han.

Jeg vet ikke hva han tenker nå. Men ett er sikkert: Det er hele den danske selvforståelsen som er blitt utfordret på grunn av to sportsskandaler de par siste ukene: Dopinginnrømmelsen fra sykkelhelten Bjarne Riis. Samt skandalekampen i Idrætsparken. Ja, det danske selvbildet er blitt hardere angrepet nå – av danskenes egne danske folkehelter – enn av både nazistenes invasjon og fjorårets karikaturkrise.

Lørdagens kamp mangler nemlig sidestykke i verdens fotballhistorie: Da ett minutt gjenstår i kampen – på stillingen 3-3, etter en stor opphenting av Danmark – slår danske Christian Poulsen en knyttet neve rett inn i mellomgulvet til en svensk spiller. Som faller om.

Dommeren Herbert Fandel idømmer straffespark og utviser Poulsen. Til sterke danske protester. Så stormer en beruset dansk supporter ut på banen og angriper dommeren. Kampen avblåses. Sverige tilkjennes seier med 3-0.

Danske og norske aviser har beskrevet skandalen som skapt av den 29 år gamle supporteren. «En sindssyg tilskuers overfald på dommeren koster Danmark EM,» påsto Ekstrabladet. Mens 58 prosent av nettleserne ga ham hovedskylden. Nå drapstrues han.

Men det er den danske tidsånden, dagens grunnholdninger, som er skandalenes drivkraft. Problemet er ikke 29-åringen, men at vaktene ikke prøvde stoppe ham. Det var minst to andre supportere som også løp inn på banen: Den ene kastet ballen i svenskenes mål, mens den danske tribunen jublet ærlig, men primitivt. Hovedskandalen er Poulsens knyttneve. Men den er allerede tilgitt av danskene, som lar ham fortsette som intet er skjedd.

En studie av danske TV-kommentatorenes dommeranklager, og tribunens utbredte uttalelser om tyske Fandel, vil nok vise at 29-åringen er et symptom på landsmennenes aggressivitet. Som min samtalepartner avslørte, er det et ubredt, irrasjonelt tyskerhat blant danskene. I tillegg til den generelle forakten for alle som ikke er nok som «dem».

Angrepet på den tyske dommeren var ikke tilfeldig, men et ærlig uttrykk for danske følelser. De siste dagers hatske reaksjoner, bortforklaringer og manglende selvoppgjør blant danskene bekrefter følgende påstand: Både knyttneven og angrepet på tyskerdommeren var en freudiansk «slip of mind». En fysisk manifestasjon av den mentale tilstand i dagens «state of Denmark».■

Kommentarer