Swatted Regissør Ismael Joffroy Chandoutis

Det virtuelle rommet er blitt en like reell del av dagliglivet til millioner av mennesker som de rent fysiske omgivelsene

HVERDAGSLIV: To kortdokumentarer løfter fram to ulike erfaringer fra det moderne menneskets hverdagsliv – den ene er virtuell, den andre er litt for virkelig.

Neil Young
Young er fast filmkritiker for Modern Times Review.
Email: neilyounggb@gmail.com
Publisert: 31.08.2019
Swatted / Black Bus Stop

Ismael Joffroy Chandoutis Kevin Jerome Everson (Frankrike / USA)

I den banebrytende sci-fi-romanen Nevromantiker (1984,oversatt til norsk av Torgrim Eggen i 1999) skrev William Gibson om cyberspaceog definerte det som «en kollektiv hallusinasjon, daglig erfart av fleremillioner dataoperatører over hele verden og av barn som blir undervist imatematiske konsepter […]. En grafisk framstilling av all data hentet frahver eneste datamaskin i menneskets system. En ikke tenkbar kompleksitet.Lysstrimer stråler inn i det ikke-romlige menneskesinnet, i klynger, og idatakonstellasjonene. Før de brenner ut, lik byens lys.»

Nevromantiker kom ut i en tid da ordet «cyberspace» var ukjent, selv formajoriteten av Gibsons lesere. Men når vi spoler framover til 2019, finner vien troverdig ramme for den abstrakte fiksjonsromanen fra tidlig 80-tall. Somden berømte formuleringen fra forfatteren forteller oss: Det er stedet hvorbankene tar vare på pengene dine, e-poster utveksles, sosiale media-plattformerbrer om seg – det virtuelle rommet er blitt en like reell del av dagliglivettil millioner av mennesker som de rent fysiske omgivelsene.

De utallige liminale sonene der cyberspace og virkelighet krysser hverandre, har fått noen bisarre, og til og med farlige, utfall. Ismael Joffroy Chandoutis har – med stor kreativitet – forsket på en av disse bekymringsfulle sonene. Resultatet er den 21 minutter lange kunstneriske dokumentaren Swatted. Filmen hadde premiere under International Documentary Festival of Amsterdam (IDFA) i november i fjor, og har siden vunnet mye anerkjennelse for sine særegne kvaliteter på en rekke festivaler verden over.

Det som får Swatted til virkelig å skille seg ut,er Chandoutis evne til
komposisjon.

Swatted består ikke av opptak filmet med kamera på den tradisjonelle måten: Den er en kollasj av found-footage hentet fra internetts mange strømmesider (hvor flere gamere tar del i og kommenterer det felles spillet), kombinert med drømmeaktige «Machinima»-animasjoner laget av bearbeidet programvare til det populære dataspillet Grand Theft Auto V (GTA) fra 2013. Sistnevnte maner fram skjøre kvasibyer befolket av militarisert politi: Special Weapons and Tactics (SWAT)-patruljer kontrollerer gatene og opphever tyngdekraften i jakten på skurker.

https://vimeo.com/304230691

Swatted

Ismael Joffroy Chandoutis (f. 1988) laget filmen da han studerte ved Le Fresnoy, en fransk filmskole som tydeligvis er åpen for en eksperimentell og radikal tilnærming til faget. Han kaster oss ut i «swattingens» verden, og vi blir gjort oppmerksomme på en utspekulert og farlig form for netthets, der gamerne lurer til seg motstandernes adresser for så å ringe inn en falsk nødmelding, noe som resulterer i at de uheldige ofrene får besøk av en «skyt først, spør etterpå»-SWAT-gruppe.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/det-virtuelle-rommet-er-blitt-en-like-reell-del-av-dagliglivet-til-millioner-av-mennesker-som-de-rent-fysiske-omgivelsene/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.