Det var en gang et menneske

Maja Lundes bejublede biedødroman tviler der forskningen er entydig. 

Bier i bikube. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Maja Lunde:
Bienes historie
Aschehoug, 2015

4. mai kom nyheten om at sesongen april 2015 til mars 2016 har vært den mest fatale for honningbiene i USAs historie. Årets rapporter fra birøkterne ble nylig undersøkt, og tallene er hjerteskjærende: Røkterne har mistet til sammen 44 prosent av koloniene sine dette året.

Årets tall er ekstra alarmerende fordi ikke bare vintertapene, men også sommertapene har vært katastrofale. Sommer- og vintertap er nå like store. Om sommeren er forholdene for bier vanligvis mye bedre, så det faktum at biene nå også blir borte i sommerperioden, er skremmende. Ifølge rapporten, som er utgitt av The Bee Informed Partnership med støtte fra USAs landbruksdepartement, er dette andre året hvor tapene i sommer- og vintersesongen er like store.

Colony Collapse Disorder. Året 2006 slo David Hackenberg – kjent som birøkternes posterboy – alarm om omfattende biedød. Forskere kalte fenomenet Colony Collapse Disorder (CCD), som kjennetegnes av at biene rett og slett forsvinner. Noe yngel og dronningen er igjen i kuben, mens resten er forduftet.

Allerede den gang pekte Hackenberg, som selv er en stor kommersiell aktør innen birøkting i USA, på en ny type sprøytemidler som årsaken. Utallige studier har siden vist det samme: Sprøytemidler av typen neonikotinoider er en av hovedgrunnene til den massive biedøden. I EU ble neonikotinoidene, sammen med et liknende stoff kalt fipronil, fra 2014 midlertidig forbudt i to år – og nå, i 2016, pågår kampen mellom kjemigiganter, politikere og miljøvernere om et fullt forbud. Kampen er hard; neonikotionoider er verdens mest brukte sprøytemidler, og produsentene av giftene, som Syngenta og Bayer, har ingen intensjon om å oppgi denne gullgruven. I USA er stoffene i full bruk over hele landet, nesten uten restriksjoner bortsett fra noen små lokale forbud. Ingenting har skjedd siden alarmen gikk i 2006.

Giftig, giftigere. I år, ti år etter at han første gang varslet om tilstanden, har David Hackenberg mistet 90 prosent av kubene sine. I januar gikk han og en rekke andre birøktere og miljøvernorganisasjoner til sak mot EPA (Environmental Protection Agency) for ikke å ta nødvendige forholdsregler. Også Bret Ade, birøkteren i verden med flest kuber, ble med på søksmålet. I år var tapet hans på 50 000 kuber – fra 90 000 til 40 000.

Å lese søksmålet er som å lese en lærebok i hvorfor kjemisk landbruk i lengden ikke kan fungere. Neonikotinoider er enormt giftige stoffer; ett av dem, imidakloprid, er av Mattilsynet anslått å være opptil 7000 ganger mer skadelig for honningbier enn DDT. Giften kan forbli i jorda i flere år etter bruk, og har den uheldige egenskapen at metabolittene til morstoffet blir mer og mer giftige i årenes løp. Stoffene er også skadelige for andre arter enn insektene, blant annet fugler.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.