Det skjebnesvangre kaoset


After Katchy Acker beskriver det kaotiske livet til forfatteren Kathy Acker, som er preget av barndomstraumer, sykdom og mye sex. Historien treffer på et emosjonelt plan.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2018-11-01
After Kathy Acker
Forfatter: Chris Kraus
Penguin Books Storbritannia, USA, Canada, Irland, Australia, India, New Zealand, Sør-Afrika

Den amerikanske forfatteren og kunstneren Chris Kraus (f. 1955), som er best kjent som forfatteren av den internasjonale bestselgeren I Love Dick (1997), har skrevet biografien After Kathy Acker (2017) om den radikale, amerikanske forfatteren og feministen Kathy Acker (1947–1997).

Boken er delt inn i ni kapitler, der titlene er inspirert av hennes egne boktitler, og er kronologisk inndelt etter første kapittel «Littoral Madness» (inspirert av tittelen Literal Madness: Three Novels fra 1987) ,som beskriver hvordan venner og familie har samlet seg for å spre asken hennes ut i havet, til ordene: «You’re free, Kathy! You’re finally free!»

«I’m telling you that I felt pleasure when Bush (far) raped me.»

After Kathy Acker  er en sammensetning av gjendiktede intervjuer, dagbøker, e-post-korrespondanser, brev og postkort. Jeg blir slukt inn i det rastløse universet, der søken etter kjærlighet, bekreftelse og suksess som forfatter til tider gir meg kramper, og jeg innser at våre liv har mange likhetstrekk.

Daddy issues

Kathy Acker, født Karen Alexander 18. april 1947 i New York City, er ikke et planlagt barn, akkurat som meg. Da moren er tre måneder på vei, blir hun forlatt av mannen sin. Acker kontakter aldri den biologiske faren sin, men hun skriver om ham gjennom hele livet, og akkurat som forfatterskapet, preges privatlivet hennes av daddy-issues. Partnere og venner fungerer som farsfigurer for henne. Gjennom dem prøver hun desperat, på grensen til det maniske, å fylle det såre tomrommet inni seg. Som det skilsmissebarnet jeg selv er, med en fraværende far, er det hjerteskjærende for meg å lese det hun skriver om sin venn: «Alan is my father. […] If Alan isn’t my perfect Father, I’ll turn away from him, unless he touches me again.»

Forfatterskapet og privatlivet hennes er preget av daddy-issues.

Sporene av den fraværende og dypt savnede farsfiguren kommer til syne i den aggressive, hyperseksuelle og usunne livsstilen; Acker skifter sexpartnere like ofte som jeg skifter truser. Forfatterskapet hennes starter gjennom hennes såkalte sex shows. I en alder av 25 år debuterer hun med Politics (1972), som ender med setningen: «I’m sick of fucking and not knowing who I am.» I …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)