Det nye i opprøret


AVISLEDER: Den nye protestformen nevnt av anarkistene ønsker ingen overordnet «fortelling» om hendelsene i Hongkong.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2019-09-01

I Hongkong tidlig på 90-tallet – før Kinas overtakelse i 1997 – satt jeg en kveld helt i oppe i 66. etasje i restauranten Revolving 66, som roterte rundt over den opplyste pulserende byen mens jeg skimtet Kina bak de mørke skogene i det fjerne.

Siden den gangen har den liberale befolkningen merket en tiltakende nærhet fra det kommunistiske Kina, med en redsel for en omfattende styring og overvåkning. Og med Hongkongs Kina-vennlige regjeringsforslag til en utleveringsavtale for «kriminelle» kokte det over for innbyggerne i sommer. For aldri tidligere har hele 2 millioner av Hongkongs 7,4 millioner innbyggere protestert ute i gatene.

Men kan vi øyne noe langt dypere og annerledes denne gang enn de vanlige demonstrasjonene – til forskjell fra paraplybevegelsen i Hongkong i 2014, eller på Tiananmen-plassen for 30 år siden? Det er kanskje noe annet som skjer, slik som med de gule vestene i Frankrike eller Extinction Rebellions omfattende miljøprotest.

I dag uttaler mer anarkistisk inspirerte kollektiver i Hongkong at demonstrasjonene framstilles av media og statsmakt som gjenkjennelige stereotyper av opprørere. Man ønsker nå ikke nødvendigvis forskrekkende scener med politi, organiserte marsjer og framstående opposisjonelle ledere. Disse kan lett overmannes som overløpere og «kriminelle», der følgen er mange år med skuffelse. Dette skjedde med den pasifistiske paraplybevegelsen, som startet med de intellektuelles slagord «Okkuper sentrum med fred og kjærlighet!» – men endte uten konkrete resultater.

I Hongkong har nå en rekke demonstranter valgt direkte aksjon, mens andre velger en fredelig ikkevoldslinje. Og gruppene misliker hverandre. De førstnevnte aksjonistene ønsker verken små diskusjoner, konsensus eller endeløst prat, men handler i stedet. YouTube-videoer viser dem der de skjærer ned overvåkningsmaster. De bruker masker og paraplyer for ikke å bli registrert. Én aksjon kan være en ettermiddag å overfylle T-banen for å lamme nettet, en annen å la store grupper ta pengene sine ut av bankene, med den uroen det skaper.

Abonnement halvår kr 450

Verken utlandet eller …Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)