Det nye i opprøret

AVISENS LEDER I SEPTEMBER OM HONGKONG

Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 01.09.2019

I Hongkong tidlig på 90-tallet – før Kinas overtakelse i 1997 – satt jeg en kveld helt i oppe i 66. etasje i restauranten Revolving 66, som roterte rundt over den opplyste pulserende byen mens jeg skimtet Kina bak de mørke skogene i det fjerne.

Siden den gangen har den liberale befolkningen merket en tiltakende nærhet fra det kommunistiske Kina, med en redsel for en omfattende styring og overvåkning. Og med Hongkongs Kina-vennlige regjeringsforslag til en utleveringsavtale for «kriminelle» kokte det over for innbyggerne i sommer. For aldri tidligere har hele 2 millioner av Hongkongs 7,4 millioner innbyggere protestert ute i gatene.

Men kan vi øyne noe langt dypere og annerledes denne gang enn de vanlige demonstrasjonene – til forskjell fra paraplybevegelsen i Hongkong i 2014, eller på Tiananmen-plassen for 30 år siden? Det er kanskje noe annet som skjer, slik som med de gule vestene i Frankrike eller Extinction Rebellions omfattende miljøprotest.

I daguttaler mer anarkistisk inspirerte kollektiver i Hongkong at demonstrasjoneneframstilles av media og statsmakt som gjenkjennelige stereotyper av opprørere.Man ønsker nå ikke nødvendigvis forskrekkende scener med politi, organisertemarsjer og framstående opposisjonelle ledere. Disse kan lett overmannes somoverløpere og «kriminelle», der følgen er mange år med skuffelse. Dette skjeddemed den pasifistiske paraplybevegelsen, som startet med de intellektuellesslagord «Okkuper sentrum med fred og kjærlighet!» – men endte uten konkreteresultater.

IHongkong har nå en rekke demonstranter valgt direkte aksjon, mens andre velgeren fredelig ikkevoldslinje. Og gruppene misliker hverandre. De førstnevnteaksjonistene ønsker verken små diskusjoner, konsensus eller endeløst prat, menhandler i stedet. YouTube-videoer viser dem der de skjærer nedovervåkningsmaster. De bruker masker og paraplyer for ikke å bli registrert. Énaksjon kan være en ettermiddag å overfylle T-banen for å lamme nettet, en annenå la store grupper ta pengene sine ut av bankene, med den uroen det skaper.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/det-nye-i-opproret/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.