Det nye Europa-kartet

Søndagens vellykkede valg i Tunisia gjør at politiske krefter på begge sider av Middelhavet vil tegne Europa-kartet på nytt: Thorbjørn Jagland åpner for medlemskap i Europarådet. Det forelås å la Tunisia bli med i EFTA, med samme rettigheter som Norge.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 28.10.2011

Endring. Den 26 år gamle tunisiske grønnsakhandleren Mohamed Bouazizi var ikke klar over hvilken kime til endring hans fortvilede protesthandling skulle utgjøre, da han 17. desember i fjor satte fyr på seg selv i frustrasjon over det det daværende Ben Ali-systemets korrupsjon og menneskeforakt.

Bouazizi hadde ambisjoner om universitetsutdannelse, men måtte inntil sin død livnære seg av å selge grønnsaker. Mindre enn én måned senere var Tunisias diktator rømt. Senere fulgte fallet til eneherskerne i Egypt og Libya, Mubarak og Gaddafi. Og søndag 23. oktober ble så Den arabiske vår til en ny, demokratisk høst: 90 prosent av de registrerte velgerne stemte i et fredelig og internasjonalt godkjent valg til ny grunnlovgivende forsamling.

Faksimile: Ny Tid utgave 39.

Nå åpner generalsekretæren i Europarådet, norskfødte Thorbjørn Jagland, for at Tunisia kan bli medlem der, i tillegg til å få en EØS-lignende avtale med EU. Allerede 21. februar besøkte Jagland Tunisia for å følge opp den demokratiske utviklingen i landet. Han mener at Europarådet, med sine 47 medlemsland, er det best egnede forumet for nå å inkludere de nye demokratiene i Stor-Europa.

– Jeg mener Europarådet, som har utviklet seg til å bli en pan-europeisk organisasjon, vil være særlig egnet til å jobbe for endring i Tunisia, sier Jagland til Ny Tid.

INTERVJU: Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, sier til Ny Tid at Tunisia nå kan nærme seg Europa med stormskritt, gitt at landet nå godtar konvensjonene til Europarådet (som ikke har noe med EU å gjøre). FOTO:WIKIMEDIACOMMONS

Vi når han på telefon i London tirsdag kveld, rett etter at det ble klart at det religiøse Ennahda-partiet ble det største partiet i Tunisia, men ikke større enn at det må samarbeide med mer sekulære og sosialdemokratiske orienterte partier.

Snart starter den 217-medlemmer store folkeforsamlingen sitt arbeid med ny grunnlov. Og da vil Europarådet være der for å yte bistand:

– Europarådet vil bruke sin ekspertise med utforming av gode juridiske ordninger, med oppbygningen av demokrati og bevaring av menneskerettigheter, samt å sikre mer økonomisk og sosial likhet, sier Jagland.

Neste steg på veien, mener Jagland, må være at Tunisia tilslutter seg noen av Europarådets konvensjoner.

– Enkelte av konvensjonene er åpne for tilslutning av ikke-medlemsland. En tilslutning til disse vil legge grunnlaget for et nærmere samarbeid mellom Europarådet og landene som ikke er medlem, forklarer Jagland.

EFTA-medlemskap

I en ny Europaråd-rapport, Co-operation between the Council of Europe and the emerging democracies in the Arab world, påpekes parallellen til Vest-Europas forhold til Øst-Europa etter Berlinmurens fall i 1989.

Europarådet tilbyr derfor nå «partnerskap for demokrati»-avtaler også med arabiske land. Den 21. juni fikk parlamentet i Marokko, etter en demokratisk reform, slik «partner for democracy»-status med Europarådet. Det samme fikk så De palestinske selvstyremyndighetene 4. oktober.

Etter søndagens valg åpner Jagland opp for at Tunisia, som ligger en kort sjødistanse fra Italia, framover også kan bli medlem av Europarådet:

– Diskusjonen om et eventuelt medlemskap kan tas opp når tunisiske myndigheter har bevist at de vil og kan følge Europarådets prinsipper når det kommer til demokrati, menneskerettigheter og juridiske systemer. Et medlemskap i Europarådet må altså noe vurderes senere, sier Jagland,

Også en nærmere EØS-avtale med dagens EU kan bli aktuelt. Siden 1998 har Tunisia hatt en handelsavtale (AA-avtale) med EU. 14. oktober tok leder for de liberale partiene i Europaparlamentet (ALDE-gruppen), Guy Verhofstadt, så til orde for å tilby Tunisia et nærmere medlemskap, i EFTA.

«Tunisia er det mest utdannede og åpne landet i Nord-Afrika. Vi bør undersøke om de bør bli medlemmer i EFTA-gruppen, med samme rettigheter som Norge og Island,» skriver Verhofstadt i sin pressemelding.

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 39. oktober 28. 2011. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

Kommentarer