Det mørke kontinentet

Hvor utilgjengelig – eller åpent – kan et menneskes indre liv bli for andre?

Tore Kierulf Næss
Næss er lege og filosof. Fast kommentator i Ny Tid.
Email: torekierulfnaess@hotmail.com
Publisert: 03.01.2018

Den 51 minutter lange dokumentarfilmen Icon portretterer en psykiater og en psykiatrisk institusjon på landsbygda i dagens Sibir. «Hvor finner vi menneskets sjel?» spør psykiateren i begynnelsen av filmen. Er det i hjertet? Eller i hjernen? Eller et annet sted?

Store deler av filmen er lange sekvenser der filmkamera er flue på veggen mens dagliglivets gjøren og laden utspiller seg på den psykiatriske institusjonen. Blikket på pasientene er hundre prosent usentimentalt – de psykisk syke verken idealiseres eller fremstilles på noen sykeliggjørende måte. I sekvensene prater pasientene med hverandre, eller de aktiverer seg selv motorisk og verbalt, slik vi er vant til å se at personer med tunge psykiatriske diagnoser gjør. Undertiden krangles og sloss det, og scener der enkelte av pasientene hjelper pleiepersonalet med å utøve vold og tvang fungerer lett sjokkerende for den utenforstående seer.

Bildene fra Sibir på 2010-tallet er i seg selv eksotiske. Bygninger, landskap, klesdrakter, fauna og maskiner likner ikke det vi omgir oss med i Norge i dag. Scenografien kan til forveksling likne fotografiene fra Sovjetunionen vi så i o-fagsbøkene på 1980-tallet.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer