Det mørke kontinentet

Hvor utilgjengelig – eller åpent – kan et menneskes indre liv bli for andre?

Den 51 minutter lange dokumentarfilmen Icon portretterer en psykiater og en psykiatrisk institusjon på landsbygda i dagens Sibir. «Hvor finner vi menneskets sjel?» spør psykiateren i begynnelsen av filmen. Er det i hjertet? Eller i hjernen? Eller et annet sted?

Store deler av filmen er lange sekvenser der filmkamera er flue på veggen mens dagliglivets gjøren og laden utspiller seg på den psykiatriske institusjonen. Blikket på pasientene er hundre prosent usentimentalt – de psykisk syke verken idealiseres eller fremstilles på noen sykeliggjørende måte. I sekvensene prater pasientene med hverandre, eller de aktiverer seg selv motorisk og verbalt, slik vi er vant til å se at personer med tunge psykiatriske diagnoser gjør. Undertiden krangles og sloss det, og scener der enkelte av pasientene hjelper pleiepersonalet med å utøve vold og tvang fungerer lett sjokkerende for den utenforstående seer.

Bildene fra Sibir på 2010-tallet er i seg selv eksotiske. Bygninger, landskap, klesdrakter, fauna og maskiner likner ikke det vi omgir oss med i Norge i dag. Scenografien kan til forveksling likne fotografiene fra Sovjetunionen vi så i o-fagsbøkene på 1980-tallet.

Den skjulte verdenen. Midt oppi dette mylderet som fremvises innendørs og utendørs på den psykiatriske institusjonen, vandrer den gamle psykiateren rundt med gråsprengt hår og en påtrengende ro. Vi hører ham småprate med pasientene. Han er mild samtidig som han stiller dem konfronterende spørsmål. «Hva mener du med at dette er et forferdelig sted? Det er god mat her, og pleiepersonalet er flinke og vennlige. Fortell meg hvorfor du mener at dette er et dårlig sted?» Og litt senere i dialogen: «Så du mener at du er frisk? Hvordan har det seg at du har havnet her da?»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.