Det forbannede kvinnekjønnet


TABU: I Rude blir vi ordentlig kjent med kvinnekroppens tabubelagte, men svært naturlige kilde til sorg og glede – det handler om underlivet, fra orgasme til smerter og graviditet.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-07-29
       
Rude: There is No Such Thing as Over-Sharing
Forfatter: Nimko Ali
Forlag: Penguin Random House, Storbritannia, USA, Canada, Irland, Australia, India, New Zealand, Sør-Afrika

Forfatteren Nimko Ali (f. 1983) er en britisk-somalisk aktivist. Sammen med den britisk-somaliske psykoterapeuten Leyla Hussein er hun grunnlegger og leder av Daughters of Eve, en frivillig organisasjon som arbeider for å beskytte unge jenter fra kjønnslemlesting – Female Genital Mutilation (FGM). De har oppnådd å få FGM klassifisert som barnemishandling i Storbritannia. Ali var også med på å starte The Five Foundation, en global koalisjon som kjemper mot FGM på internasjonalt nivå.

Med Rude åpner Ali opp dialogen rundt det tabubelagte kvinnelige kjønnsorganet – vagina – og alt som er forbundet med den: menstruasjon, orgasme, svangerskap og overgangsalder. Hun diskuterer de mørke sidene ved disse temaene gjennom å dele personlige historier og erfaringer fra kvinner over hele verden – fra alle samfunnslag. Ali beskriver det slik: «It’s not very British to talk about fannies, it’s not very polite, in fact, it’s downright rude.»

Skam

Historisk sett har ikke kvinner hatt tilgang til kunnskap for å kunne forstå hvordan deres egen vagina fungerer. Å snakke om vagina, eller i det hele tatt å kalle kjønnsorganet sitt for «vagina», er skambelagt. Derfor har vaginaen fått mange kallenavn, som for eksempel fitte, mus, blomst og så videre. Mange av kallenavnene er dessverre også banneord.

Å snakke om vagina, eller i det hele tatt å kalle kjønnsorganet sitt for «vagina», er skambelagt.

Den nøyaktige og komplette anatomien til klitoris ble ikke kartlagt før i 1998 av den australske urologen Helen O’Connell. Siden klitoris ikke har en reproduktiv funksjon, men kun er en kilde til seksuell nytelse, har den vært uinteressant for mange medisinere. Men over 50 prosent av verdens befolkning har en klitoris, og de går alle gjennom de fysiske og psykiske utfordringene som er knyttet til det å være kvinne. Klitoris er nøkkelen til den kvinnelige orgasmen, da om lag 75 prosent kvinner oppgir at de er avhengige av stimulering av klitoris for å oppnå orgasme.

Grusom praksis