Det forbannede kvinnekjønnet

TABU: I Rude blir vi ordentlig kjent med kvinnekroppens tabubelagte, men svært naturlige kilde til sorg og glede – det handler om underlivet, fra orgasme til smerter og graviditet.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 29.07.2019
           Rude: There is No Such Thing as Over-Sharing
Forfatter: Nimko Ali
Penguin Random House, Storbritannia, USA, Canada, Irland, Australia, India, New Zealand, Sør-Afrika

Forfatteren NimkoAli (f. 1983) er en britisk-somalisk aktivist. Sammen med den britisk-somaliskepsykoterapeuten Leyla Hussein er hun grunnlegger og leder av Daughters of Eve,en frivillig organisasjon som arbeider for å beskytte unge jenter frakjønnslemlesting – Female Genital Mutilation (FGM). De har oppnådd å få FGMklassifisert som barnemishandling i Storbritannia. Ali var også med på å starteThe Five Foundation, en global koalisjon som kjemper mot FGM på internasjonaltnivå.

Med Rude åpner Ali opp dialogen rundt det tabubelagte kvinneligekjønnsorganet – vagina – og alt som er forbundet med den: menstruasjon,orgasme, svangerskap og overgangsalder. Hun diskuterer de mørke sidene ved dissetemaene gjennom å dele personlige historier og erfaringer fra kvinner over heleverden – fra alle samfunnslag. Alibeskriver det slik: «It’s not very British to talk about fannies, it’s not verypolite, in fact, it’s downright rude.»

Skam

Historisk sett har ikke kvinner hatt tilgang til kunnskap for å kunne forstå hvordan deres egen vagina fungerer. Å snakke om vagina, eller i det hele tatt å kalle kjønnsorganet sitt for «vagina», er skambelagt. Derfor har vaginaen fått mange kallenavn, som for eksempel fitte, mus, blomst og så videre. Mange av kallenavnene er dessverre også banneord.

Å snakke om vagina, eller i det hele tatt å kalle kjønnsorganet sitt for «vagina», er skambelagt.

Den nøyaktige og komplette anatomien tilklitoris ble ikke kartlagt før i 1998 av den australske urologen HelenO’Connell. Siden klitoris ikke har en reproduktiv funksjon, men kun er en kildetil seksuell nytelse, har den vært uinteressant for mange medisinere. Men over50 prosent av verdens befolkning har en klitoris, og de går alle gjennom defysiske og psykiske utfordringene som er knyttet til det å være kvinne.Klitoris er nøkkelen til den kvinnelige orgasmen, da om lag 75 prosent kvinner oppgirat de er avhengige av stimulering av klitoris for å oppnå orgasme.

Grusom praksis


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.