Poppy & Blaue på Zhenski Pazar i Sofia, hvor flyktninger på gjennomreise til tyskland holder til. Mannen de skulle transportere kjørekortet for oppholder seg muligens på dette torget.

Det er jo bare papir?


REISE-ESSAY: Siden 2017 har min partner Edy Poppy og jeg utviklet et kunstprosjekt, Det personlige møtet med verdenspolitikken. Vi har vedtatt en lov mot strukturell vold, som kriminaliserer opprettholdelsen av eller profitteringen på voldelige strukturer. Vi anmeldte oss selv for å ha brutt vår egen lov. Nå var det på tide med ferie, og vi booket en reise til Bulgaria. Men vi oppdaget at man ikke kan ta ferie fra loven

Email: julianblaue@yahoo.de
Publisert: 2019-09-10

Vi tok flyet til Sofia fra Frankfurt. Før passkontrollen ble det foretatt kontroll av boardingkortene. Da kontrolløren skjønte at vi skulle til Sofia, vinket han en ung mann til oss som ventet noen meter unna. Mannen fortalte at han hadde en bror i Sofia som måtte få tak i det tyske førerkortet sitt. Kunne vi ta med det rosa papirførerkortet og gi det til broren, som skulle vente på oss når vi landet? Vi hadde ikke tid til å høre detaljer, men tenkte at det var fint å hjelpe til i en situasjon som sannsynligvis var forårsaket av vanskelige økonomiske, politiske eller familiære strukturer.

Vi spurte kontrolløren om det var i orden å ta med førerkortet. «Ja», svarte han, «det er jo bare papir.» Vi fikk førerkortet, jeg kastet et blikk på bildet av broren, mannen skrev opp vårt telefonnummer, og vi hastet videre.

Angst

Rett før passkontrollen ble jeg plutselig engstelig. Hva om det var noe galt med førerkortet? Kontrolløren hadde gitt oss sin velsignelse, men var den til å stole på? Jeg hadde en intuisjon om at det måtte ligge urettferdige strukturer bak, og at tysk politi ville agere utifra disse. Men jeg foretrakk å unngå enhver risiko for oss, selv om det åpnet opp for en stor risiko for dem vi skulle hjelpe.

Blaue & Poppy presenterer loven mot strukturell vold for den Bulgarske juristforeningen.

Jeg opplyste politibetjenten om oppdraget, og spurte om det var i orden. Det var det ikke. Førerkort av papir ble ikke produsert i Tyskland det året som var angitt som utstedelsesår. Førerkortet var falsk.

Politibetjenten sa: «Det er på denne måten flyktninger kommer seg inn til Tyskland.» Han ville få oss til å forstå hvor umoralsk vi hadde vært villig til å handle. Opplysningen ga meg en bedre forståelse av mannens og brorens situasjon. Politimannens ord gjorde det tydelig at det var voldelige strukturer – en urettferdig innvandringspolitikk – som var årsaken til at …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)