«Det er ‘dere hvite’ som har skapt ‘oss svarte’»


AFRIKANSK FRAMTIDSTRO: «Det er falskt å strebe etter rettferdighet ‘hjemme’ hvis man hele tiden utnytter 'der borte',» skriver en av bidragsyterne i en ny antologi om Afrika.

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2019-03-01
Penser et écrire l’Afrique aujourd’hui Seuil
Forfatter: Alain Mabanckou (redaktør)
Forlag: , Frankrike

53 årige Alain Mabanckou er født og oppvokst i Kongo-Brazzaville (offisielt Republikken Kongo), eller Lille-Kongo, som man sier for å skille det fra nabolandet Den demokratiske republikken Kongo (DRK). De siste 30 årene har Alain Mabanckou levd vekselsvis i Frankrike og USA. De siste 15 mest i USA, der han er professor i kreativ skriving og franskspråklig litteratur ved Universitetet i California i Los Angeles (UCLA). Mabanckou skriver på fransk, underviser på engelsk og mottar utmerkelser for bøkene sine på begge språk. Men han gjør ofte et poeng av at han aldri kunne blitt professor i Frankrike; der er man fortsatt for opptatt av å holde folk fra sine tidligere kolonier nede.

Da Mabanckou gjestet Litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i september, var det ikke lenge siden han hadde avsluttet et ærefullt ettårig professorat ved Collège de France. Men som han sa: «Da Collège de France ble opprettet i 1530, var Frankrike opptatt av afrikanere som slaver, nå behandler de oss bare som undersåtter. Postkoloniale studier er kommet mye lenger i USA enn i Europa.»

Framtidsoptimisme

To av Alain Mabanckous romaner er utgitt på norsk: I morgen blir jeg tjue (2012) og Black Bazar (2016), mens Lille pepper ventes i løpet av 2019. De fleste av hans elleve romaner er imidlertid oversatt til engelsk. Mabanckou er imidlertid ikke bare romanforfatter – han skriver også poesi og sakprosa og produserer musikk. I Penser et écrire l’Afrique aujourd’hui har han samlet tekster fra atten toneangivende intellektuelle afrikanere og, sarkastisk nok, én fransk, for å reflektere over hvordan det tenkes og skrives om Afrika i dag.

Europa har i lang tid sådd lite og vil høste tilsvarende i framtiden.

En av dem som bidrar med et kapittel, er professor Achille Mbembe, opprinnelig fra Kamerun, men bosatt i Johannesburg i Sør-Afrika, hvor han underviser ved Witwatersrand universitet (Wits). I desember var Mbembe i Bergen for å motta Holbergprisen for sin framragende forskingsinnsats i skjæringspunktet mellom filosofi, statsvitenskap og historie. På Flesland flyplass ble han ble stoppet, forhørt og ransaket av tre norske grensevakter, og denne erfaringen brukte Mbembe under prismottakelsen til å snakke om grenser, frihet og sikkerhet. De samme temaene skriver han om her: Det er umulig å leve i sikkerhet ett sted i verden mens man samtidig bidrar til å …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal