«Det blir vel et forfærdelig skrig over udstillingen.»

Edvard Munch. Stormen. Bind 1
Forfatter: Ivo de Figueiredo
Forlag: Aschehoug, (Norge)
BILLEDKUNST / Det ensomme mennesket er en forutsetning for den ekspressive verdenskunstneren som med Edvard Munch kom til syne i 1890-årene. En ny biografi foreligger nå: Iifølge de Figueiredo var den frivole virkeligheten bohemene i Kristiania svermet for på 1880-tallet, kommet til virkelighet i 1890-tallets Berlin, der Munch var en del av et miljø som hadde samtaler omkring «naturalisme og sosialisme, dekadanse og darwinisme og psykologi – samt en aldri så liten dose satanisme».

Den stadig tilstedeværende tæringen og en avdød mor som venter at familien skal samles igjen i det hinsidige, har satt dype spor i barnet Edvard og formet ham som voksen. Men hva med resten av oppveksten? Hvilke mennesker møtte han, hva gjorde familien?

De eldre definerte kunstnerrollen for de yngre.

Den nye Munch-biografien til Ivo de Figueiredo forsøker heller ikke å bryte inn hos familien, de får leve sitt 1800-tallsliv i fred. Kanskje må man iblant lese mellom linjene. Etter at moren Laura døde – da Edvard Munch var fem år gammel – kom hennes lillesøster Karen til å tre inn i en kvinnerolle hos familien. Men det var aldri noe erotisk spill som foregikk mellom faren Christian Munch og svigerinnen Karen Bjølstad. I alle fall ikke . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal