Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

En film for det store lerretet

Descent into the Maelstrom
Regissør: Jan Vardøen
(2019)

STORSLÅTT: Ambisiøs skildring av naturen og menneskene som bor og arbeider i Lofoten.

Utgangspunktet for Jan Vardøens dokumentar Descent into the Maelstrom er Edgar Allen Poes novelle med (nesten) samme navn, som utspiller seg på havet utenfor Lofoten. Filmskaperen fant ut at den amerikanske komponisten Philip Glass komponerte et stykke til denne novellen på 80-tallet – et stykke som ble framført én gang. [Liveopptaket ble nesten helt ødelagt, og utgivelsen A Descent into The Maelström fra 2002 er en live/studio-hybrid der instrumenter ble lagt på i studio etterpå, red. anm.] Vardøen bestemte seg for å lage en film inspirert av novellen med Glass’ musikk, som han fikk Arktisk filharmoni til å framføre med hele 45 musikere (mens det opprinnelig var skrevet for åtte).

[ntsu_youtube url=”https://youtu.be/–xgAWHnqSg” width=”520″]

Storslått og ambisiøst

Det er mer enn økningen i antall musikere som er storslått og ambisiøst ved dette prosjektet. Descent into the Maelstrom er ingen konvensjonell dokumentar om tilblivelsen av den musikalske gjenoppføringen, men en dialogløs skildring av naturen og menneskene som bor og arbeider i Lofoten – hvor lydsporet utelukkende består av den nye framføringen av Glass’ stykke, formodentlig i sin helhet. Følgelig er filmen heller ingen gjenfortelling av Poes novelle, men de mange bildene av havet gir så avgjort et inntrykk av de mektige strømningene som står sentralt i teksten.

Descent into the Maelstrom

Det er unektelig dristig å basere seg på så store navn som Poe og Glass, da det stiller høye krav til at filmen i seg selv må kunne måle seg med disse veldige kreftene. Og ikke minst fordi filmens konsept er klart beslektet med dokumentarklassikeren Koyaanisqatsi fra 1982, som også var akkompagnert av musikk av Phillip Glass.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte