Derfor svikter Norge


Mens demokrater i Iran risikerer livet ved å protestere mot regimet, vender Støre dem ryggen. Hvorfor behandler Norge Mugabe og Khamenei så ulikt?

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-06-25

Valget i Iran fredag 12. juni var et viktig vendepunkt.

I et kvart århundre har regimet brukt presidentvalget for å skaffe seg legitimitet. Presidenten har vært regimets ansikt utad, mens Ali Khamenei og Vokterrådet han leder har hatt ansvaret for hoveddelene av Irans politikk.

Internt har valget fungert som en politisk sikkerhetsventil for misnøye. Irans stadig yngre befolkning, som har vært styrt med jernhånd og med sterkt innskrenket politisk frihet, har hvert fjerde år fått et par uker til å blåse ut sin frustrasjon under valgkampen.

Samtidig har vokterne prøvd å få ungdommen til å tro at det finnes håp innenfor regimets rammer, og få dem vekk fra tanken på regimeskifte. Gjennom siling av de mest lojale kandidatene gjennom Vokterrådets filter, har regimet sørget for å kanalisere folks frustrasjon vekk fra ideen om regimeendring. I perioder (som under Mohammad Khatami, 1997-2005) har regimet framstilt sin egen president som opposisjon. …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.

Abonnement kr 195 kvartal

Close
Logg inn