Ziad Doueiri. AFP PHOTO / VALERIE MACON

Der tale er tabu


Da libanesiskfødte Ziad Doueiri gikk i gang med sin nye film, anså han det som svært sannsynlig at libanesiske myndigheter ville forby filmen på grunn av det kontroversielle innholdet.  

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2018-10-01
Fornærmelsen
Regisør: Ziad Doueiri
(Libanon)

Den frittalende filmskaperen Ziad Doueiri har aldri vært redd for å være kontroversiell. I sin nyeste spillefilm Fornærmelsen tar han utgangspunkt i en tilsynelatende bagatellmessig hendelse, hvor noen ord fra en palestiner til en kristen i Libanon får rettslige etterspill. Saken får også stor oppmerksomhet i medier og befolkning, siden den pirker i «et gammelt sår som aldri ble leget»: blodige hendelser under borgerkrigen på 70-tallet, og det fortsatt betente forholdet mellom kristne og palestinere i landet.  

«Da vi skrev manuset, hadde vi ikke noe politisk eller sosialt budskap. Vi hadde en historie – om en konflikt mellom en kristen og en palestiner. Denne ville jeg løfte opp til å handle om mer universelle temaer som rettferdighet og verdighet. Historien kunne funnet sted i Spania, Irland, det tidligere Jugoslavia eller Latin-Amerika,» sier regissøren.


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal