Løver
Løvebrødre. Foto: Ranveig Eckhoff

Der hvite stjerneløver kom ned fra himmelen

REISE-ESSAY: De hvite løvene i Sør-Afrika ble kjent i verdenspressen på syttitallet. Men den hvite manns «oppdagelse» av den hvite løven har ført til at disse dyrene nå er på randen av utryddelse.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2019-04-07

Vårt reisemål er Timbavati i Sør-Afrikas nordligste provins, Limpopo. Vi tar av fra hovedveien nord for Hoedspruit og svinger inn på grusveien Guernsey Road. Inngangen er sperret. En bevæpnet vakt med «Anti-Poaching Unit» skrevet på skjortebrystet sjekker oss før han åpner porten. Veien går videre mellom piggtrådgjerder til høyre og venstre. Bak dem stikker det opp et giraffhode nå og da. Området domineres av strengt beskyttede viltfarmer, og den største naboen heter Kruger nasjonalpark. Vi passerer et skilt med påskriften «Walk with Lions». Like etter stopper vi ved et inngangsparti som har to elektriske porter, der en mann med safari-jeep låser oss inn og tar oss med til hovedkvarteret til Global White Lion Protection Trust.

Stue, kjøkken og seminarrom er et eneste åpent rom ut mot bålplassen, der de fleste måltider tilberedes over åpen ild. Vi blir tatt imot av direktøren, Linda Tucker. Sammen med partneren sin, løveforskeren Jason Turner, har hun i de siste atten årene arbeidet for å gi hvite løver en trygg frihet her i Timbavati. Etter at verdenspressen fikk nyss om de hvite løvene på 70-tallet, har dyrene blitt jaget til randen av utryddelse. I dag finnes noen hundre i fangenskap, færre enn tretten i frihet. I bøkene Mystery of the White Lions og Saving the White Lions har Linda skrevet om hva som skjedde.

Legale dødsleire

Vi setter oss i den åpne jeepen og sporer løvene, som er utstyrt med radiosendere. Løvebrødrene Zukhara og Matsieng har gjemt seg godt, men til slutt finner vi dem i skyggen av et tre, side om side. En hvit voksen hannløve er enda større enn sin gylne slektning og et syn for guder – bokstavelig talt. Dette er stedet der hvite «stjerneløver» kom ned fra himmelen, ifølge århundregammel tro. På grunn av fargen representerer de «majestet» og «gudenes lys». Den sjeldne og særegne fargen har samtidig vært deres største problem og ført til en begredelig skjebne: å tilbringe livet enten i zoologiske hager, på sirkus eller på safarifarmer. På farmene blir de «hurtig-avlet», med genetiske skader som følge. Løveungene tas fra moren straks etter fødselen, og kort tid etter vises de fram til turistene, som får klappe og kjæle med dem. Når de blir større, kan de …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.