Løver
Løvebrødre. Foto: Ranveig Eckhoff

Der hvite stjerneløver kom ned fra himmelen

REISE-ESSAY: De hvite løvene i Sør-Afrika ble kjent i verdenspressen på syttitallet. Men den hvite manns «oppdagelse» av den hvite løven har ført til at disse dyrene nå er på randen av utryddelse.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveige@gmail.com
Publisert: 07.04.2019

Vårt reisemål er Timbavati i Sør-Afrikas nordligste provins, Limpopo. Vi tar av fra hovedveien nord for Hoedspruit og svinger inn på grusveien Guernsey Road. Inngangen er sperret. En bevæpnet vakt med «Anti-Poaching Unit» skrevet på skjortebrystet sjekker oss før han åpner porten. Veien går videre mellom piggtrådgjerder til høyre og venstre. Bak dem stikker det opp et giraffhode nå og da. Området domineres av strengt beskyttede viltfarmer, og den største naboen heter Kruger nasjonalpark. Vi passerer et skilt med påskriften «Walk with Lions». Like etter stopper vi ved et inngangsparti som har to elektriske porter, der en mann med safari-jeep låser oss inn og tar oss med til hovedkvarteret til Global White Lion Protection Trust.

Stue, kjøkken og seminarrom er et eneste åpent rom ut mot bålplassen, der de fleste måltider tilberedes over åpen ild. Vi blir tatt imot av direktøren, Linda Tucker. Sammen med partneren sin, løveforskeren Jason Turner, har hun i de siste atten årene arbeidet for å gi hvite løver en trygg frihet her i Timbavati. Etter at verdenspressen fikk nyss om de hvite løvene på 70-tallet, har dyrene blitt jaget til randen av utryddelse. I dag finnes noen hundre i fangenskap, færre enn tretten i frihet. I bøkene Mystery of the White Lions og Saving the White Lions har Linda skrevet om hva som skjedde.

Legale dødsleire

Vi setter oss i den åpne jeepen og sporer løvene, som er utstyrt med radiosendere. Løvebrødrene Zukhara og Matsieng har gjemt seg godt, men til slutt finner vi dem i skyggen av et tre, side om side. En hvit voksen hannløve er enda større enn sin gylne slektning og et syn for guder – bokstavelig talt. Dette er stedet der hvite «stjerneløver» kom ned fra himmelen, ifølge århundregammel tro. På grunn av fargen representerer de «majestet» og «gudenes lys». Den sjeldne og særegne fargen har samtidig vært deres største problem og ført til en begredelig skjebne: å tilbringe livet enten i zoologiske hager, på sirkus eller på safarifarmer. På farmene blir de «hurtig-avlet», med genetiske skader som følge. Løveungene tas fra moren straks etter fødselen, og kort tid etter vises de fram til turistene, som får klappe og kjæle med dem. Når de blir større, kan de temmede dyrene trenes opp til å «omgås» publikum – å gå tur med turister som gleder seg over å komme på så nært hold av en «vill» løve. Når dyrene ikke lenger kan brukes til dette, sendes de til slaktefabrikker, der knoklene deres blir handelsvare. Og slik kan det skje at hvem som helst som tar turen til et asiatisk land, plutselig kan sitte med et glass (falsk) tigervin i hånden, ispedd smuldret løveskjelett.

https://www.youtube.com/watch?v=rA6XZGPE7bg&feature=youtu.be

Det er vel å merke ikke bare de hvite løvene som lider denneskjebnen: Vi teller minst 8 000 løver avlet i fangenskap i Sør-Afrika. Det ermer enn dobbelt så mange som antallet ville løver. Man regner med at rundt 1200 løveskjelett blir eksportert per år. Den globale kriminelle handelen medville dyr beregnes å ha en gevinst på 23 milliarder amerikanske dollar per år.Statistikere plasserer denne handelen som den fjerde mest innbringendegeskjeften etter narkotika, våpen og menneskesmugling.

I tillegg kommer den såkalte «canned hunting»-industrien, med en praksis av helt spesiell karakter: Det dreier seg om legale dødsleire. Ifølge foreningen Global March for Lions er mer enn 160 «canned lion killing camps» blitt etablert i Sør-Afrika de siste tjue årene. Disse stedene blir ofte forsynt med voksne løver fra de samme farmene som tiltrekker seg turister av typen som vil «klappe løveungene». Hannløven er mest ettertraktet og gir høyest skrytefaktor til jegeren som feller ham. Løven blir dopet og lokket med åte. Og når han befinner seg i geværsiktet, er han – selveste dyrenes konge – et hjelpeløst offer.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/der-hvite-stjernelover-kom-ned-fra-himmelen/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.