Bestill sommerutgaven her

«Der er du jo, min venn»

Mein Tag im anderen Land
Forfatter: Peter Handke
Forlag: Suhrkamp (Tyskland)
HANDKE / Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?

«Jeg vil bli en slik en som en gang en annen har vært.» Med denne replikken åpner den østerrikske nobelprisvinneren Peter Handkes teaterstykke Kaspar fra 1968. Stykket, basert på den historiske Kaspar Hauser-skikkelsen – som dukker opp som et språkløst tabula rasa i en sørtysk landsby – tematiserer både språkets, oppdragelsens og felleskapets til tider tyranniske vold.

Kaspars første replikk kunne – med omvendt fortegn – også innledet Handkes nye fortelling Mein Tag im anderen Land («Min dag i det andre landet»). Her har riktignok den yngre Handkes språk- og samfunnskritikk veket for en aldersmild higen etter felleskap: felleskapets utopi istedenfor felleskapets vold.

Et mildt, åpent blikk og et misantropisk raseri.

Fortellerstemmen inntas av en ikke nærmere navngitt eplebonde, som skildrer en flerårig tilstand av vanvidd og sinnsforvirring da han var som besatt av et altutslettende raseri. Med en søster som eneste gjenlevende familiemedlem har han slått opp et telt utenfor hjembyen. Han tilbringer dagene med uavlatelig å vandre gjennom de omkringliggende landsbyene og over landeveiene mens en manisk ordstrøm av forbannelser og skjellsord flommer ut av ham: «Ned med skapelsen» er denne kakofoniens . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Lukas Lehner
Frilans skribent.

Du vil kanskje også like