Departement for fred

Kan vi stoppe krig med krig? Nei, mener flere organisasjoner i den norske fredsbevegelsen. Frem mot valget i september intensiverer de arbeidet for et eget fredsdepartement. 

«Fred er fravær av krig,» sier én. «Fred er aksept og sameksistens på tross av ulikheter,» sier en annen. Rundt 20 mennesker har samlet seg i en ring på gulvet og driver med idémyldring.

Vi befinner oss på Fredshuset i Oslo. Anledningen er en workshop om etableringen av et fredsdepartement. Et eget departement eller et direktorat som står for utdanning innen ikkevoldelige metoder, har lenge vært et tema hos ulike fredsorganisasjoner i Norge.

Nå håper de fremmøtte på Fredshuset på å få temaet på agendaen til de norske partiene frem mot valget i september.

 

«Det er viktig å bygge fred fra grasrota og opp.»

 

 

«Tiden før stortingsvalget i høst er en veldig gunstig tid for å få dette på dagsordenen,» sier Susanne Urban fra Internasjonal kvinneliga for frihet og fred (IKFF). «Vi håper at mange partier vil programfeste en utredning av et fredsdepartement.» Sammen med Bestemødre for fred og Norges fredslag er IKFF med på å arrangere workshopen som er en del av årets Klimafestival i Oslo.

I januar skrev Ny Tid om fredsskatt, som en naturlig gjeninnføring av siviltjenesten. En slik skatt vil gi mulighet til å omfordele deler av skattepengene som nå går til militære formål, til å finansiere fredsbyggende, ikkevoldelig arbeid.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.