Den politiske litteraturens ti på topp

Naomi Kleins «No logo» har protestert seg fram til første plass på den politiske litteraturens ti på topp.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 11.10.2001

Listen er utarbeidet av Tronsmo i anledning den omfattende globaliseringskonferansen som arrangeres i Oslo denne helgen.

Passende nok er 31 år gamle Naomi Klein en av hovedinnlederne på konferansen og forlaget Oktober har på rekordfart fått oversatt boka av den kanadiske forfatteren og journalisten til norsk – slik at den er klar til konferansen. I den andre enden står bokklubben Dagens bøker og venter.

Merkevare-protest

«No logo» er med andre ord ikke en hvilken som helst politisk sakprosa-utgivelse. Boka tok fire år å skrive, og forfatteren har satt seg fore å beskrive anti-globaliseringens bevegelser med utgangspunkt i økende merkevare-protest.

Klein forteller historien om hvordan de altoppslukende verdensselskapene har gått fra å produsere ting til å produsere livsstiler og tidsånder. Selskapene har ikke lenger egen arbeidskraft, men hyrer billige og flittige hender fra fattige land og strøk, mens de får kreative råd fra overbetalte markedsførere. Selskapene uten grenser har tatt den greske filosofen Platon på alvor, og frigjort seg fra tingene. Tilbake står ideene. Ifølge Klein.

Og det er i protest mot disse ideene at motstanden har vokst seg stor og sterk. Eller «Just do it» – som ungdommen nå til dags sier.

Markeds-protest

På andre plass på den politiske ti på topp-listen, figurerer en kjenning fra i våres: Bim Clinells «Attac – grasrotas opprør mot markedet», som kom ut tidsnok til stiftelsesmøtet til bevegelsen – takket være Pax. Også den beskriver tidens store protest, men tar utgangspunkt i én forgrening og noen få konkrete og konstruktive ideer.

Den skiller seg derimot radikalt fra «No logo» når det gjelder tykkelse og journalistisk forarbeid. Ifølge bokhandelen er det den svenske utgaven som har solgt best, trolig fordi den leveres til halve prisen av den norske oversettelsen.

Informasjons-protest

Tronsmo utarbeidet også en liste over de mest populære bøkene i butikken foran stiftelsesmøtet til Attac. En av de få bøkene som fortsatt holder koken, er «kapitalet.se» av den svenske journalisten Mikael Nyberg. Den ligger fortatt på fjerdeplass.

Boka fronter mange av de analysene vi finner på sjette plass, i den spanske sosiologen Manuel Castells trebindsverk «Informasjonsalderen». Nyberg sluker ikke umiddelbart påstandene om at vi lever i informasjonssamfunnet og at dagens verdiproduksjon kun er ånder som kommer og går. Samlebåndenes tid er ikke over, tvert imot går de fortere enn før og tas i bruk i stadig nye sektorer. Også tjenesteyting og kunnskapsproduksjon er i ferd med å industrialiseres, mener Nyberg. Der Nyberg og Castells derimot møtes, er i synet på hvem som er vinnerne og taperne i tidens kappgang mot banken. På plass nummer syv, kommer dette mer eksplisitt fram, hvor den polsk-britiske sosiologen Zygmunt Bauman viser hvordan den nye mobile elitens frihet går på bekostning av de som ikke har noen steder å dra – i «Globaliseringen og dens menneskelige konsekvenser». Man må først lære å lese før man kan surfe.

Forlagsutfordringer

Felles for mange av bøkene på Tronsmos liste fra denne høsten og i våres, er at bøkene selger godt i engelske og svenske utgaver.

Selv om Naomi Klein nå endelig er oversatt til norsk, vil trolig bokhandelen selge mest av den engelske billigutgaven.

Det vises hvilken stor utfordring forlagene i Norge har når det gjelder å utgi og oversette politiske debattbøker. Innen forlaget har hyret inne en oversetter, sirkulerer bøkene i noen få norske bokhandlere, bøkene blir anmeldt i de avisene som driver med slikt og de potensielle kjøperne har lest ferdig boka. Trolig er det lite forlagene kan gjøre med det, annet enn å få solgt inn manuset til bokklubben Dagens bøker.

Alternativet er naturligvis å dyrke fram norske talenter. Den norske journalisten Sten Inge Jørgensens Attac-bok viser at det ikke nødvendigvis er så lett heller. Den figurerer i hvert fall ikke på Tronsmos ti på topp-liste.

Ti på topp

1. Klein, Naomi

No logo

Flamingo Press 2001, hft. 490 s. 158,-

Nå også på norsk. Oktober forlag 2001, innb. kr. 348,-

2. Clinell, Bim

Attac -gräsrötternas revolt mot marknaden

Agora 2001, hft. 60.-

Nå også på norsk. Pax forlag 2001, innb. kr. 138,-

3. Frank, Thomas

One Market Under God – Extreme Capitalism, Market Populism and the End of Economic

Democracy

Secker & Warburg 2000, innb. 414 s.199,-

4. Nyberg, Mikael

Kapitalet.se

Ordfront Förlag 2001, innb. 464 s. 287,-

5. Ehrenberg, Jonas

Socialismen, min vän

Norstedt 2000, hft. 219.-

6. Castells, Manuel

The Rise of the Network Society

Blackwell 2000, hft. 594 s. 334,-

Castells, Manuel

The Power of Identity

Blackwell 1997, hft. 461 s. 334,-

Castells, Manuel

End of Millennium

Blackwell 2000, hft. 448 s. 334,-

7. Bauman, Zygmunt

Globaliseringen og dens menneskelige konsekvenser

Vidarforlaget1998, innb. 150 s. 258,-

8. Beck, Ulrich

World Risk Society

Polity Press 1999, hft. 184 s. 259,-

9. Korten, David C.

When Corporations Rule the World

Kumarian Press 2001, hft. 408 s. 248.-

10. Ehrenberg, Jonas

Globaliseringsmyten

Norstedt 1998, hft 65,-

Gratis prøve
Kommentarer