Den politiske litteraturens ti på topp

Naomi Kleins «No logo» har protestert seg fram til første plass på den politiske litteraturens ti på topp.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 11.10.2001

Listen er utarbeidet av Tronsmo i anledning den omfattende globaliseringskonferansen som arrangeres i Oslo denne helgen.

Passende nok er 31 år gamle Naomi Klein en av hovedinnlederne på konferansen og forlaget Oktober har på rekordfart fått oversatt boka av den kanadiske forfatteren og journalisten til norsk – slik at den er klar til konferansen. I den andre enden står bokklubben Dagens bøker og venter.

Merkevare-protest

«No logo» er med andre ord ikke en hvilken som helst politisk sakprosa-utgivelse. Boka tok fire år å skrive, og forfatteren har satt seg fore å beskrive anti-globaliseringens bevegelser med utgangspunkt i økende merkevare-protest.

Klein forteller historien om hvordan de altoppslukende verdensselskapene har gått fra å produsere ting til å produsere livsstiler og tidsånder. Selskapene har ikke lenger egen arbeidskraft, men hyrer billige og flittige hender fra fattige land og strøk, mens de får kreative råd fra overbetalte markedsførere. Selskapene uten grenser har tatt den greske filosofen Platon på alvor, og frigjort seg fra tingene. Tilbake står ideene. Ifølge Klein.

Og det er i protest mot disse ideene at motstanden har vokst seg stor og sterk. Eller «Just do it» – som ungdommen nå til dags sier.

Abonnement halvår kr 450

Markeds-protest

På andre plass på den politiske ti på topp-listen, figurerer en kjenning fra i våres: Bim Clinells «Attac – grasrotas opprør mot markedet», som kom ut tidsnok til stiftelsesmøtet til bevegelsen – takket være Pax. Også den beskriver tidens store protest, men tar utgangspunkt i én forgrening og noen få konkrete og konstruktive ideer.

Den skiller seg derimot radikalt fra «No logo» når det gjelder tykkelse og journalistisk forarbeid. Ifølge bokhandelen er det den svenske utgaven som har solgt best, trolig fordi den leveres til halve prisen av den norske oversettelsen.

Informasjons-protest

Tronsmo utarbeidet også en liste over de mest populære bøkene i butikken foran stiftelsesmøtet til Attac. En av de få bøkene som fortsatt holder koken, er «kapitalet.se» av den svenske journalisten Mikael Nyberg. Den ligger fortatt på fjerdeplass.

Boka fronter mange av de analysene vi finner på sjette plass, i den spanske sosiologen Manuel Castells trebindsverk «Informasjonsalderen». Nyberg sluker ikke umiddelbart påstandene om at vi lever i informasjonssamfunnet og at dagens verdiproduksjon kun er ånder som …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.