Den virkelige trusselen mot verden


De marsjerer frem på noe som ser ut til å være en seiersgang, men ingen ser ut til å forstå den reelle faren.

Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).
Email: avnery@actcom.co.il
Publisert: 2015-10-15

Jeg er redd. Det er jeg ikke redd for å innrømme. Jeg er redd.
Jeg er redd for den islamske staten, alias ISIS, alias Daesh. Det er den eneste virkelige faren som truer Israel, som truer verden, som truer meg.
De som i dag møter denne faren med sinnsro og likegyldighet, kommer til å angre på det.
Året da jeg ble født – 1923 – forsøkte en tåpelig demagog med en komisk bart, Adolf Hitler, å iverksette et voldelig kupp i München. Det ble avverget av en håndfull politimenn, og raskt glemt. Verden hadde langt viktigere farer å bekjempe: Den enorme inflasjonen i Tyskland. Det unge Sovjetunionen. Den farlige konkurransen mellom de to mektige kolonimaktene Storbritannia og Frankrike. Og i 1929 den forferdelige økonomiske krisen som knuste verdensøkonomien.
Men den lille München-demagogen hadde et våpen som ikke ble fanget opp av erfarne statsmenn og smarte politikere: et kraftfullt sinn, en mental styrke. Han forvandlet ydmykelsen av en stor nasjon til et våpen som var mer effektivt enn flystyrker og slagskip. I løpet av kort tid – bare noen få år – erobret han Tyskland, så hele Europa, og deretter siktet han seg inn på å erobre hele verden.
Flere millioner mennesker omkom under prosessen. Ubeskrivelig elendighet hjemsøkte flere land. For ikke å nevne Holocaust, en forbrytelse nesten uten sidestykke i verdenshistorien.
Hvordan klarte han det? Det var ikke hovedsakelig med politisk og militær makt, men med styrken av en idé, et tankesett, en sinnseksplosjon.
Jeg var vitne til dette i de første 25 årene av livet mitt. Det gjenoppstår i minnet når jeg ser bevegelsen som nå kaller seg ISIS, Den islamske staten.

I den tidlige kristne æraen på 600-tallet fikk en simpel kjøpmann i den gudsforlatte arabiske ørkenen en idé. I løpet av forbløffende kort tid erobret han og hans allierte kjøpmannens hjemby, Mekka, og deretter hele den arabiske halvøya. Så erobret han hele den fruktbare halvmåne, etterfulgt av mesteparten av den øvrige verden – fra Atlanterhavet til Nord-India og vel så det. Hans følgere nådde hjertet av Frankrike og beleiret Wien.
Hvordan klarte en liten arabisk stamme å oppnå alt dette? Ikke ved hjelp av militær overlegenhet, men med kraften av en berusende ny religion, en religion som var så progressiv og frigjørende at jordbundne makter ikke kunne gjøre motstand.
Mot en berusende ny idé er materielle våpen maktesløse, armeer og mariner smuldrer opp og …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal