Den virkelige trusselen mot verden

De marsjerer frem på noe som ser ut til å være en seiersgang, men ingen ser ut til å forstå den reelle faren.

Uri Avnery
Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).

Jeg er redd. Det er jeg ikke redd for å innrømme. Jeg er redd.
Jeg er redd for den islamske staten, alias ISIS, alias Daesh. Det er den eneste virkelige faren som truer Israel, som truer verden, som truer meg.
De som i dag møter denne faren med sinnsro og likegyldighet, kommer til å angre på det.
Året da jeg ble født – 1923 – forsøkte en tåpelig demagog med en komisk bart, Adolf Hitler, å iverksette et voldelig kupp i München. Det ble avverget av en håndfull politimenn, og raskt glemt. Verden hadde langt viktigere farer å bekjempe: Den enorme inflasjonen i Tyskland. Det unge Sovjetunionen. Den farlige konkurransen mellom de to mektige kolonimaktene Storbritannia og Frankrike. Og i 1929 den forferdelige økonomiske krisen som knuste verdensøkonomien.
Men den lille München-demagogen hadde et våpen som ikke ble fanget opp av erfarne statsmenn og smarte politikere: et kraftfullt sinn, en mental styrke. Han forvandlet ydmykelsen av en stor nasjon til et våpen som var mer effektivt enn flystyrker og slagskip. I løpet av kort tid – bare noen få år – erobret han Tyskland, så hele Europa, og deretter siktet han seg inn på å erobre hele verden.
Flere millioner mennesker omkom under prosessen. Ubeskrivelig elendighet hjemsøkte flere land. For ikke å nevne Holocaust, en forbrytelse nesten uten sidestykke i verdenshistorien.
Hvordan klarte han det? Det var ikke hovedsakelig med politisk og militær makt, men med styrken av en idé, et tankesett, en sinnseksplosjon.
Jeg var vitne til dette i de første 25 årene av livet mitt. Det gjenoppstår i minnet når jeg ser bevegelsen som nå kaller seg ISIS, Den islamske staten.

I den tidlige kristne æraen på 600-tallet fikk en simpel kjøpmann i den gudsforlatte arabiske ørkenen en idé. I løpet av forbløffende kort tid erobret han og hans allierte kjøpmannens hjemby, Mekka, og deretter hele den arabiske halvøya. Så erobret han hele den fruktbare halvmåne, etterfulgt av mesteparten av den øvrige verden – fra Atlanterhavet til Nord-India og vel så det. Hans følgere nådde hjertet av Frankrike og beleiret Wien.
Hvordan klarte en liten arabisk stamme å oppnå alt dette? Ikke ved hjelp av militær overlegenhet, men med kraften av en berusende ny religion, en religion som var så progressiv og frigjørende at jordbundne makter ikke kunne gjøre motstand.
Mot en berusende ny idé er materielle våpen maktesløse, armeer og mariner smuldrer opp og mektige imperier som de bysantinske og persiske rikene går i oppløsning.
«Hvor mange divisjoner har paven?» svarte Stalin foraktelig da han ble spurt om kirkens makt. Likevel ble Sovjetunionen oppløst, og den katolske kirken står fremdeles.
Al-Daula Al-Islamiyah, den islamske staten, er en «fundamentalistisk» bevegelse. Grunnstenen er den islamske staten som ble grunnlagt av profeten Mohammed i Medina og Mekka for 1400 år siden. Denne tilbakeskuende innstillingen er et propagandaknep. Hvordan kan noen gjenopplive noe som eksisterte for så mange århundrer siden?
I virkeligheten er ISIS en særdeles moderne bevegelse, en bevegelse skapt for dagen i dag og antakeligvis for morgendagen. Den bruker de mest oppdaterte verktøyene, som internett. Det er en revolusjonerende bevegelse, sannsynligvis den mest revolusjonerende i verden i dag.

I oppløpet til makten bruker de barbariske metoder fra forgangne tider for å oppnå svært moderne mål. De skaper terror – ikke propagandabegrepet «terrorisme» som brukes i dag av alle regjeringer for å stigmatisere fienden, men faktiske grusomheter, hatefulle handlinger, kutting av hoder, ødelegging av uvurderlige nasjonalskatter. Alt for å skape en lammende frykt i hjertene på sine fiender.
IS-bevegelsen bryr seg egentlig ikke om Europa, USA eller Israel. Ikke nå. De bruker dem som propagandaføde for å oppnå sitt virkelige umiddelbare mål: å erobre hele den islamske verdenen.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.