Den uhemmede feiringen av sovjetisk nostalgi

Hemningsløs dansing og utveksling av historier om fordums storhet: Den’ Pobedy skildrer sovjetnostalgi og prorussiske følelser blant russiske nasjonalister og deres likesinnede.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 05.04.2018
Den’ Pobedy (Seiersdagen)

Sergei Loznitsa (Tyskland)

Sergei Loznitsas statiske kameraarbeid lar karakterene tale for seg selv i hans nye film, Den’ Pobedy (2018). Filmen er en poetisk utforskning av den vedvarende, nærmest mytiske makten den sovjetiske seieren i andre verdenskrig fortsetter å utøve over russere.

Berlin-baserte Loznitsa – født i Sovjetunionen (nå Hviterussland) og vokst opp i Ukraina – har en intim forståelse av temaet. Dette kommer til uttrykk i hans valg av bilder og bruddstykker av samtalene som oppstår, når tusenvis av russere og andre likesinnede samles på den svære sovjetiske krigskirkegården i Treptower Park i Berlin. De er samlet for å markere den årlige feiringen av seiersdagen 9. mai – dagen da Sovjet beseiret Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

Loznitsa gjør lite for å introdusere eller forklare for seerne hva filmen egentlig handler om. I stedet lar han den langsomme utviklingen av en dag med minner, feiring, nasjonalistiske symboler, sang og dans fortelle historien som bærer et svakt narrativt preg gjennom hele filmen.

Det ligger en slags underliggende ironi i at russere som bor i Tyskland strømmer til høytidsstemte Treptower Park – der det i motsetning til vestlige krigskirkegårder ikke finnes noen individuelle gravsteiner, bare massive granitt-minnesmerker og massegraver – for å markere den sovjetiske seieren. Mens de løfter flagg og bannere som fremhever russisk nasjonalisme og hyller Stalin, kommer denne ironien til uttrykk, men blir aldri eksplisitt uttalt.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer