Den svenske toppsjefen

...

Margareta Hruza
Hruza er tsjekkisk/norsk filmskaper og fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: hruzam@gmail.com
Publisert: 03.01.2018
The Russian Job

Petr Horký (Tsjekkia)

Det var med Berlinmurens fall i 1989 at rammene om mitt liv plutselig åpnet seg. Nå kunne vi reise tilbake til Praha, hjembyen min far hadde snakket så mye om gjennom min barndom. Som ferdig utdannet statsviter flyttet jeg til den tsjekkiske hovedstaden høsten 1990, og ved en kafkask tilfeldighet ble jeg en ettermiddag ringt opp av selveste miljøvernminister Varvoušek. Han lurte på om han kunne sende meg en bil og få meg fraktet over til departementet med det samme. Varvoušek og hans team satt med en gruppe nordmenn rundt bordet i et forhandlingsrom uten å greie å kommunisere; kontraktene lå derfor på bordet usignerte. Slik fikk jeg min første jobb, og slik ble jeg kjent med det lille norske forretningsmiljøet som spesialiserte seg på tungindustri i Øst-Europa.

Naiv. Jeg var en blåøyd optimist og trodde det knapt var mulig å uttale ord som «norsk» og «korrupsjon» i én og samme setning. Men etter å ha observert, på god avstand, maktforhandlinger innen denne norske gruppen, ble jeg klar over at verden ikke var så enkel som vi hadde lært på skolen. Kort og presist: Han som bråkte og provoserte mest, endte opp med en utplassering til Russland. Etter dét ble det stille.

Ti år senere år møtte jeg den samme mannen på et cocktailparty i Oslo, men våget ikke forhøre meg ordentlig om hvordan ting hadde utartet i Moskva. Tilbake fikk jeg bare et skjevt smil. Det var som om noe hadde gått i knas inni ham. Nå er mannen død, og mine spørsmål om hvordan det var/er å arbeide som vestlig toppleder i Russland, forblir ubesvarte.

Jeg trodde det knapt var mulig å uttale ord som «norsk» og «korrupsjon» i én og samme setning.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.