Grusomhetens teater

Den streifende gatefotografen

Kinesiske Fan Hos fotografier fanger inn enkeltmenneskenes liv, drømmer og harde arbeid i en ekspanderende metropol.

Fan Ho døde i sommer. Han bar i seg en spesiell sensitivitet for lys, linjer og komposisjon, som fikk komme til utrykk allerede fra han var 14 år og fikk sitt første Rolleiflex-kamera av sin far. Dette var på 1950-tallet i Hong Kong – da Fan Hos familie, i likhet med millioner av andre kinesere, flyktet ved opprettelsen av Folkerepublikken Kina med Mao som formann i 1945. På grunn av sin status som britisk koloni opplevde byen en enorm vekst i handel og industri. Fan Ho drev rundt med kameraet sitt i denne havnebyen, som var i et konstant spenn mellom øst og vest – kommunisme og kapitalisme.

Construction, 1957
Construction, 1957

Modernitetens bevissthet. Ungdomstiden hans som streifende gatefotograf resulterte i en stor samling av bilder som ble stilt ut og distribuert i salongutstillinger og fotokonkurranser i Kina og internasjonalt, og han vant en rekke priser. Materialet av upubliserte negativer var også stort, noe Fan Ho tok frem igjen da han i en alder av 75 år pensjonerte seg fra en lang karriere i filmbransjen, for å ta opp igjen det fotografiske bildet. Resultatet var i første omgang to bokutgivelser: Den ene var Hong Kong Yesterday (2006), hvor fokuset er på form og skygger, og hvor menneskene fremstår som silhuetter i et komposisjonsspill. Tittelen på Fan Hos andre bokutgivelse fra Hong Kong-tiden, Living Theater (2009), gjenspeiler hvordan han ser på verden: som en scene der livets teater utspiller seg. Med sitt øye for lys og dynamisk komposisjon bruker han billedflaten til å ramme inn potensielle historier. Over en periode på 20 år observerte han visualiteten i livet i denne byen, på markedene, på byggeplassene, i bakgatene og på havneområdet. Utgangspunktet ser ut til å være enkeltmennesket, mens perspektivet viser oss noe av helheten vi tar del i. Han var både formalistisk og humanistisk på samme tid – i tråd med Bauhaus-tradisjonen. Referansene til Bauhaus-fotografenes lek med form og perspektiv er tydelig. Mellomkrigstidens blikk på fotografiet som en eksplosiv kraft som skulle forme modernitetens bevissthet – med László Moholy Nagys nye visjon for kameraet som et eksperimentelt instrument som skulle avsløre det vi ikke kan se med det blotte øye – er også synlig i dette tenåringsblikket på en kinesisk by i eksplosiv utvikling. Fan Ho var bemerkelsesverdig påkoblet den rådende estetikken og de intellektuelle strømningene i tiden når det gjaldt fotografiets posisjon fra både Vesten og Russland.

East meets west, 1963
East meets west, 1963

Bittersøt lengsel. Tiden og utviklingen stopper aldri opp – men hvis man er helt til stede i det som foregår nå, kan visuelle sannheter tre frem, som essenser som ekstraheres like forsiktig som parfymen fra en blomst. Dette krever tålmodighet, varhet og tid, noe Fan Ho var en mester i: det å vente på at den rette kombinasjonen oppsto slik at bildet kunne lage seg selv, mens han var der for å bevare det.

Etter 20 år med fotografiapparatet i Hong Kong, gikk Fan Ho over til en etter hvert 35 år lang karriere innen filmbransjen, både som skuespiller og regissør av over 20 filmer. Først og fremst var dette kommersielt orienterte filmer, noen med erotisk innhold, men flere av hans filmer har blitt vist i de offisielle programmene ved filmfestivalene i Cannes, Berlin og San Franscisco. Spesielt verdt å nevne er hans debutfilm Lost fra 1969, som følger en ensom og fortapt mann i det kaotiske Hong Kong. Skjønnheten omgir ham uten at han selv ser den, og han blir fortapt.

Fan Hos siste bokutgivelse Hong Kong Memoir (2012) var også et nostalgisk prosjekt, der han returnerte til sin ungdoms by og fortsatte å fotografere. I disse bildene ser jeg den bittersøte lengselen – lengselen etter ungdomstiden, etter byen og etter fotografiet slik det var. Samtidig er det en hyllest til det Hong Kong som ble drevet frem av alle individene som arbeidet med å oppfylle sine drømmer der.

Her er det ikke fotografiets evne til å fryse øyeblikket som trer frem, men tidsforløpet som finnes mellom bildene – tiden som gikk, livet som ble levd og Hong Kongs utvikling fra 1950 og frem til vår tid.

Journey to Uncertanity, 1956
Journey to Uncertanity, 1956

Det uforløste. Med utgangspunkt i dobbelt eksponering – det å legge to negativer oppå hverandre – har Fan Ho jobbet med digital montasje og skapt tidsbilder av Hong Kong. Her er det ikke fotografiets evne til å fryse øyeblikket som trer frem, men tidsforløpet som finnes mellom bildene, tiden som gikk, livet som ble levd og Hong Kongs utvikling fra 1950 og frem til vår tid. Ved grundig gjennomgang av sitt negativarkiv fra 1950- og -60-tallet har Fan Ho hentet frem bilder som han ikke kopierte opp den gang – bilder som er mer undrende og som i større grad fungerer mer som spørsmålstegn enn uttalte historiefortellere. Samtidig er dette prosjektet søkende, som om det i hele hans liv har ligget noe uforløst i fotografiet. Noe han ikke ble ferdig med.

Se også www.fanhophotography.com

 


I spalten Fokus på fotografi presenterer billedkunstner Nina Toft et nytt fotoprosjekt eller en ny fotobok hver måned.

Du vil kanskje også like