Bestill høstutgaven her

Den største risikoen av alle

Laura Poitras’ oppfølger til Citizenfour er et thrilleraktig portrett av menneskene bak WikiLeaks. 

Risk
Regi: Laura Poitras
Tyskland/USA 2016

 

Denne måneden behandlet Stortinget regjeringens forslag om å tillate utvidet bruk av det man kaller «skjulte tvangsmidler» – et samlebegrep for blant annet rom- og kommunikasjonsavlytting, skjult kameraovervåking og – nytt for i år – dataavlesing. I et intervju med Morgenbladet 27. mai i år ga advokat John Christian Elden uttrykk for sin skepsis til forslaget, som han mener kan ende med at vi skaper et tankepoliti der enhver hverdagslige, onde tanke ytret til egen familie kan tolkes som sjikane eller trussel. Han avsluttet intervjuet med en påminnelse: «Husk at av og til er det grunn til å være litt paranoid når overvåkingen faktisk finner sted med statens velsignelse.»

Laura_Poitras_2014I sin forrige dokumentar, den oscarvinnende Citizenfour fra 2014, gjorde filmskaper Laura Poitras en god jobb med å fortelle oss hvorfor denne paranoiaen kan vise seg å være berettiget. Da hun i 2013 mottok krypterte eposter fra en anonym person som kalte seg «Citizenfour», ante hun ikke omfanget av historien hun som filmskaper og privatperson var i ferd med å bli en del av. Avsenderen viste seg å være Edward Snowden, og da Poitras et halvt år senere møtte ham i Hong Kong sammen med to journalister fra The Guardian og The Washington Post, ble det klart at denne tilsynelatende paranoide unge mannen hadde god grunn til å dra ut alle stikkontakter i hotellrommet før han fortalte dem hva han visste.

Stor risiko. Laura Poitras nye dokumentar Risk, som i år ble vist i Cannes’ sideseksjon Quinzaine des Réalisateurs, må nok sies å være en forløper til Citizenfour snarere . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

liveod@gmail.com
Danielsen er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte